Zdravé recepty

Vopred namočenú fazuľu uvaríte do polomäkká spolu so zrniečkami čierneho korenia, potom pridajte na kocky pokrájanú mrkvu, petržlen, kaleráb a prelisovaný cesnak.

Tesne pred dovarením pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu.

Na oleji speňte cibuľu, pridajte pokrájanú hlivu. Osoľte, zasypte rascou, paprikou a poduste. Keď sa voda z hlivy odparí, pridajte múku, opražte a potom zalejte studenou vodou. Takto prichystanú hlivu neustále miešate, až dovtedy pokiaľ šťava bude úplne hladká. Nakoniec pridajte prelisovaný alebo nadrobno nakrájaný cesnak a paradajkový pretlak. Dochuťte korením a majoránkou.

Karfiol vopred nepredvárajte, pripravuje sa v surovom stave.

Vajcia rozšľahajte s troškou vody, pridajte múku. Múky iba toľko, aby vzniklo hladké cesto, nemá byť ani riedke ani husté.
Rozobratý a očistený karfiol posoľte, namočte v pripravenom cestíčku a obaľte v strúhanke.

V osolenej vode uvaríte karfiol do polomäkka. Pokiaľ sa karfiol varí, spravte si zápražku z masla a múky. Pridajte do nej nastrúhaný syr. Zalejte mliekom a zmes neustále miešajte, aby sa syr rozpustil, nepripálil sa a vznikla vám hladká hustá omáčka.

Prebratú a očistenú šošovicu namočte asi na hodinu do vody. Potom k nej pridajte bobkový list, prikryte a varte na miernom ohni domäkka asi 20 minút.

Medzitým očistíte zemiaky, pokrájajte ich na malé kocky

Cukety nakrájame na tenké kolieska, cibuľu a cesnak nadrobno, papriku na rezančeky. Na rozpálenom oleji zapeníme cibuľu s cesnakom, pridáme pripravené cukety s paprikou. Osolíme, okoreníme, pridáme tymián a za stáleho miešania opekáme domäkka.

 

Hlivu dôkladne očistiť, nakrájať na rezance a dobre prepláchnuť vodou. Cibuľu nakrájať nadrobno a speniť na oleji do sklovitá. K cibuli pridajte pripravenú hlivu, chvíľu opražte (pustí vodu), potom posypte mletou červenou paprikou, podlejte vodou a nechajte dusiť do mäkka.

Z múky, masla, práškového cukru, žĺtka, vanilkového cukru a prášku do pečiva vypracujeme cesto, ktoré potom vtlačíme do vymastenej a múkou vysypanej formy.

Fazuľa je jedna z najjednoduchších ciest ku zdraviu a ku kráse. Uvarenú fazuľu rozmixujte s uvedenými prísadami. Zmiešajte s najemno nastrúhanou zeleninou.

Cukinu (cuketu) ošúpte, nastrúhate nahrubo a jemne osoľte. Asi po 10 minútach vyžmýkajte tekutinu.
Maslo vymiešajte s cukrom,  žĺtka do peny. Pridajte smotanu, primiešajte kokos, cukinu a múku s práškom do pečiva.

Na prípravu tejto zdravej delikatesy potrebujete, celé listy žihľavy, ktoré v prvom rade trochu povaríte v slanej vode. Vodu ocedíte, lístky a výhonky vytlačíte a na jemno nakrájate.

Ošúpanú cuketu umyjeme a aj s dužinou pokrájame na tenké plátky. Nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme cuketu, na rezance nakrájanú papriku, prelisovaný cesnak a krátko podusíme.