Špenát; listová zelenina, ktorá obsahuje hlavne vitamín B3, B5, B6, E, C, A, K a kyselinu listovú, ďalej minerálne látky ako napríklad selén, železo, jód, zinok, draslík, horčík, vápnik, chróm a samozrejme i vlákninu. Je zdrojom 13 flavonoidových antioxidantov.
100 g špenátu = 20 kcal (diétna potravina)
Na špenátové šatôčky potrebujete:
- 1 lístkové cesto (môže byť mrazené)
- 1 balíček špenátový pretlak
- 1 cibuľu
- 1 žĺtok
- podľa chuti soľ a cesnak
Cibuľu osmažte na oleji, pridajte k nej špenátový pretlak, dochuťte cesnakom a soľou. Odparujete dovtedy pokiaľ plnka získa požadovanú konzistenciu.
Lístkové cesto rozvaľkajte, rozkrájajte ho na štvorčeky, a naplňte špenátovou plnkou tak, aby okraje zostali suché. Rohy cesta spojte dokopy a boky popritláčajte, aby plnka pri pečení nevytiekla.
Takto pripravené šatôčky uložte na plech vystlaným papierom na pečenie.
Šatôčky ponatierajte žĺtkom.
Upečte pri teplote 200°C dozlatista.