nahlad spenatove satockyŠpenát; listová zelenina, ktorá obsahuje hlavne vitamín B3, B5, B6, E, C, A, K a kyselinu listovú, ďalej minerálne látky ako napríklad selén, železo, jód, zinok, draslík, horčík, vápnik, chróm a samozrejme i vlákninu. Je zdrojom 13 flavonoidových antioxidantov.
100 g špenátu = 20 kcal (diétna potravina)


Na špenátové šatôčky potrebujete:

  • 1 lístkové cesto (môže byť mrazené)
  • 1 balíček špenátový pretlak
  • 1 cibuľu
  • 1 žĺtok
  • podľa chuti soľ a cesnak

Cibuľu osmažte na oleji, pridajte k nej špenátový pretlak, dochuťte cesnakom a soľou. Odparujete dovtedy pokiaľ plnka získa požadovanú konzistenciu.

 

spenatove satocky1

 

Lístkové cesto rozvaľkajte, rozkrájajte ho na štvorčeky, a naplňte špenátovou plnkou tak, aby okraje zostali suché. Rohy cesta spojte dokopy a boky popritláčajte, aby plnka pri pečení nevytiekla.
Takto pripravené šatôčky uložte na plech vystlaným papierom na pečenie.

Šatôčky ponatierajte žĺtkom.

Upečte pri teplote 200°C dozlatista.