polievka z cervenej repy mSvojím zložením červená repa nielenže upravuje činnosť pečene a prispieva k odstraňovaniu pečeňových toxínov, ale pomáha aj pri redukcii zvýšeného krvného tlaku, telesného tuku, pri zápche a iných črevných problémoch.

Červenú repu mnohí vyhľadávajú pre jej protinádorové účinky a posilnenie imunitného systému.

Čo potrebujeme:

  • 2 - 3 ks červenej repy (podľa veľkosti)
  • 3 – 4 zemiaky
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 1 - 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 3 dcl mlieka
  • olej (maslo)
  • mletú alebo drvenú rascu
  • soľ
  • muškátový orech alebo kvet
  • petržlenovú alebo zelerovú vňať, môže byť aj čerstvá bazalka, oregano, tymian
  • tvrdý syr (nám chutí balkánskeho typu)

cvikla a_zeleninaNakrájanú cibuľu speníme na tuku. Pridáme k nej očistenú surovú repu, mrkvu a petržlen nakrájané na malé kocky, alebo nastrúhanú na hrubšom strúhadle. Nakoniec pridáme na kocky pokrájané zemiaky, dobre premiešame a chvíľku restujeme. Podlejeme trochou vody, prikryjeme hrniec a necháme dusiť, občas premiešame.
Keď je zelenina polomäkká pridáme mlieko a ešte chvíľu povaríme.

Dochutíme soľou, rascou a nastrúhaným muškátovým orieškom. Kto má rád mierne pikantné, môže pridať trošku kajenského korenia alebo mleté čili.
Keď je zelenina mäkká rozmixujeme ju tyčovým mixérom do krémova.

Hustotu polievky si určíte sami podľa uváženia, ak sa vám zdá hustá, môžete pridať vodu alebo mlieko, nechajte ešte prejsť varom.
Priamo na tanieri pri servírovaní nastrúhajte syr a posypte čerstvou vňatkou.


V našej kuchyni si táto jednoduchá polievočka užíva štatút „pani polievka".

 

Wanda

 

Odporúčame