Zdravé recepty

Stále rozprávame o zdravej, alebo zdravšej výžive a stravovaní. Konzumujeme rôzne ovocie, zeleninu či už jednodruhové alebo formou šalátov alebo smoothie.

Chlieb je považovaný za jednu zo základných potravín. Je množstvo receptov, ktoré vám pomôžu ako na to. Chce to však troška trpezlivosti a výsledok bude určite stáť za to.

Surovú červenú repu očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Jablká zbavíme jadrovníka a pokrájame na kocky alebo ho taktiež nastrúhame.

Prinášame jeden recept aj pre milovníkov cestovín a talianskej kuchyne.
Je veľmi rýchly a naviac veľmi chutný. 

Polievka je výborná a jednoduchá na prípravu. Počas sezóny odporúčame využiť tento skvelý plod na lahodnú polievku.

 

Mäso umyte a osušte. Rozmarín nasekajte spolu s cesnakom. Zmiešajte v miske asi s olejom, soľou a čiernym korením. Marinádu naneste na mäso. Ideálne je mäso mať naložené deň vopred. 

Všetky ingrediencie zmiešame na hladkú zmes ako na palacinky. Primiešame nastrúhané jablko. Ja ho strúham na tom väčšom strúhadle.

Z citrónu vymačkáme alebo odšťavíme šťavu z jedného či dvoch citrónov, ktorú zmiešame s trstinovým cukrom a vlejeme do džbána či limonádového pohára. Dolejeme pitnou vodou alebo minerálkou ozdobíme plátkom citróna a mätou.

 

Trstinový cukor pomačkáme s posekanými lístkami mäty a medovky, pridáme odšťavenú šťavu z pomaranča aj samotnú dužinu. Zalejeme studenou vodou alebo sódou či minerálkou. Ak máme radšej kyslejší, pridáme šťavu z citróna. Na schladenie môžeme použiť kocky ľadu.

Skvelý koláčik nielen na sviatočné popoludnie. Nemusíte sa báť orieškov ani iného sušeného ovocia. Robila som verziu aj so sušenými slivkami či brusnicami. Určite si pochutíte.

Mnohé z nás z času na čas "prepadá mlsná". Ako a čo si zamlsať, aby sa to nepodpísalo na postave?
No predsa riešením je aj tzv. Kinder mliečny rez, ktorý nie je "nadupaný" tukom a zbytočným cukrom a predsa je po chuťovej stránke výborný.

Predstavíme vám dve verzie tohto lákavého a v podstate aj zdravého rezu.

Kvety obsahujú vitamín C , silice, triesloviny, glykozidy a organické kyseliny. Používa sa pri prechladnutí, horúčkovitých ochoreniach dýchacích ciest, na tíšenie kŕčov tráviaceho traktu i pri nadúvaní, pomáha tiež aj pri migrénach a ischiatických zápaloch.