červená repaAk máte problém s lámavosťou nechtov a s nezdravým vzhľadom vlasov alebo problém s pokožkou, možno postačí pravidelná konzumácia červenej repy, ktorá má regeneračné účinky. Zaiste je to tá najlacnejšia a každému dostupná zmladzovacia kúra organizmu.

 

U žien podporuje plodnosť a počas tehotenstva kladne pôsobí na zdravý vývoj plodu. Taktiež je ideálna pre ženy v menopauze alebo na úpravu nepravidelného a problematického menštruačného cyklu.


Dôležitú úlohu hrá pri redukčnom stravovaní. So svojou nízkou energetickou hodnotou 180 kJ/10 dkg čerstvej repy, je priam ideálnou plodinou na redukciu tuku a úpravu hmotnosti tela.
Doporučuje sa i pri očistných kúrach organizmu pre svoj veľký detoxikačný účinok.


Pokiaľ zaradíte túto zeleninu k pravidelnej konzumácii 3 až 4 krát do mesiaca, doplníte telu veľmi potrebné minerály a iné potrebné látky, obohatíte si svoj jedálniček o veľmi chutné jedlá a finálny efekt konzumácie sa určite odrazí pozitívne na vašom celkovom vzhľade i zdraví.

Červená repa obsahuje

90 % vody, 7 % cukrov, veľa minerálnych látok ako je kremík, draslík, železo, horčík, vápnik, jód, meď, kyselinu listovú, jablčnú, vínnu, šťaveľovú a citrónovú, vitamín C, E, B1, betakarotén, typické červené zafarbenie spôsobuje betanín a samozrejme dôležitú vlákninu.


červená repa polovice


Červená repa a organizmus

  • dôležitú úlohu zohráva pri tvorbe a pevnosti väzivových tkanív a kostí
  • udržanie si elasticity ciev
  • mladý a zdravý vzhľad, pružná pokožka, pevné zdravé nechty
  • okysličovanie buniek
  • je výraznou stopkou starnutiu, napomáha regenerácii buniek celého organizmu - dlhovekosť
  • stimuluje peristaltiku čriev, čistí ich od toxických usadenín a prípadnej zápchy
  • priaznivo pôsobí pri tvorbe žalúdočných štiav
  • činnosti žlčníka a pečene
  • má odvodňujúce účinky na organizmus a tým podporuje čistenie tela od toxických látok
  • priaznivo pôsobí na kardiovaskulárny a lymfatický systém, zdravé a silné srdce
  • podporuje tvorbu krvi, vhodná pre ľudí trpiacich chudokrvnosťou
  • prevencia a súčasť liečby rakovinného bujnenia a rekonvalescenciapo jej liečbe
  • priaznivo pôsobí na imunitný systém
  • podporuje vylučovanie cholesterolu, olova a rádioaktívnych látok z organizmu.
  • má kladný vplyv na reumu
  • je cenným pomocníkom proti mykózam
  • má protisklerotické účinky

Nedoporučuje sa jej konzumácia pre ľudí s močovými kameňmi a pre diabetikov, pretože obsahuje pomerne veľa sacharózy.

Pre veľký obsah kyseliny šťaveľovej sa doporučuje konzumovať maximálne 20 dkg denne, alebo 1 dcl šťavy. Zvýšený príjem môže spôsobiť nevoľnosť.

Po konzumácii a následnom vylučovaní dochádza k sfarbeniu moču i stolice dočervena. To je úplne v poriadku, je to dôkaz dobrej funkčnosti obličiek a celkového trávenia.

Využitie v kuchyni

Konzumovať sa dá praktický celá plodina, mladé listy sa upravujú ako špenát, prípadne sa dajú použiť do polievok s inou zeleninou, v surovom stave sa pridávajú do zeleninových šalátov. Najčastejšie sa však používa plod (buľva), ktorá sa dá upravovať v kuchyni viacerými spôsobmi,  jej prípravou pohladíte nie len vaše zdravie ale aj chuťové poháriky.

  • V surovom stave sa pridáva do zeleninových šalátov nakrájaná na tenké plátky, rezančeky alebo nastrúhaná napríklad s kapustou, orechmi, chrenom, jablkami so zálievkou, alebo jogurtom či menej zdravou majonézou.
  • Varená je vhodná ako príloha k hlavným jedlám, do šalátov alebo polievok.
  • Konzervovanie buď samostatne alebo v kombinácií s inou zeleninou ako je chren, zeler, kapusta, karfiol a iné.

Určite si neuvedomujete, že jej konzumáciou sa prejedáte ku zdraviu a kráse, nech je akokoľvek upravená, vždy ste spravili výrazný krok pre vaše zdravie, krásu a vitalitu.

 Rebecca

 

 

ZDIEĽAJTE NÁS

Odporúčame