Fazuľu preberte, prepláchnite a zalejte vodou. Nechajte ju namočenú, najlepšie cez noc. Ráno ju môžete začať variť v tej istej vode, v ktorej bola fazuľa namočená. Pridajte bobkový list a rascu, nesoľte.
Varte do zmäknutia asi tak hodinu, alebo koľko je potreba. Počas varenia si pripravte ostatnú zeleninu.
Nakrájanú mrkvu s petržlenom povarte približne 6 minút vo vriacej osolenej vode. Vodu zlejte a zeleninu schlaďte pod studenou vodou.
Čo potebujete:
- 250 g tmavej veľkej fazule
- 250 g bielej fazule
- 1 veľký pór
- 1 veľkú červenú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 - 4 mrkvy
- 2 - 3 petržleny
- 2 konzervy lúpaných paradajok
- 1 cuketu
- bobkový list
- rascu
- bazalku
- tymian
- korenie
- feferónky alebo čili papričku
- cesnak
Vo väčšom hrnci speňte nakrájanú cibuľu, pór, pridajte scedenú uvarenú fazuľu, mrkvu s petržlenom a na kocky nakrájanú cuketu. Osoľte a pár minút duste.
Pridajte nakrájané paradajky, feferónky, bazalku, oregano, tymian a korenie.
Ak je potreba dochuťte troškou cukru, pridajte rozdrvený cesnak. Poduste spolu ešte 20 minút, odstavte a nechajte prikryté postáť.
Podáva sa s chlebom, veľmi lahodná príloha je aj kuskus alebo arabský chlieb.
Rebecca
Zdroj foto: pixabay.com