Žihľava všade prítomná a zaradená ako kráľovná liečivých bylín a zdravia. Bezpečne ju poznajú ženy, muži, starší ale aj deti pre jej pŕhlivý dotyk, ktorý je naozaj nezameniteľný. Táto rastlina má mnohostranné využitie v ľudovom liečiteľstve, preto jej prináleží popredné miesto medzi ostatnými bylinkami so svojimi liečivými a preventívnymi účinkami.
Využitie má žihľava aj priamo v kuchyni. Čerstvo nazberané mladé výhonky, nasekané nadrobno sa po krátkom sparení vriacou vodou používajú do šalátov, mäsovej plnky, alebo sa dajú upravovať ako špenát.
Najideálnejší zber pre túto rastlinu treba uskutočniť v jarných mesiacoch na slnečných a čistých miestach, pokiaľ nezačne kvitnúť. Na jeseň sa zber realizuje v septembri, aj tu sa zberajú len mladé rastlinky. Z prebujnených porastoch žihľavu sa nedoporučuje zberať, zvyčajne obsahuje väčšie množstvo dusičňanov a je nevhodná pre liečebné použitie.
Pri zbieraní žihľavy a práci s ňou doporučujeme používať rukavice.
Suší sa na tienistom mieste, podľa možnosti rýchlo a pri vyšších teplotách, aby listy ostali zelené. Mladé rastlinky alebo listy žihľavy rozložte na čistý biely papier a často ju obracajte, lepšie a rýchlejšie uschýnajú. Tmavé listy nie sú vhodné na používanie. Správne usušenú rastlinu môžete uchovávať a používať na liečebné účely maximálne jeden rok, neskoršie stráca svoje liečebné účinky. Uschovávajte v suchom prostredí v krabiciach prípadne v papierových sáčkoch.
Prečo si ľudia od pradávna žihľavu cenia ako liečivú bylinu? Odpoveď je veľmi jednoduchá, pre jej vzácne účinky a široké uplatnenie pri liečbe najrôznejších ochorení, ale aj pri ich prevencii.
Žihľava je považovaná za najúčinnejšiu detoxikačnú “krv čistiacu” bylinu, má schopnosť zbavovať organizmus kyslosti, rozpúšťa a napomáha vylučovaniu toxických látok z organizmu, podporuje trávenie a funkciu celého metabolizmu, má mierne močopudné účinky. Priaznivo pôsobí pri alergickej nádche, reumatizme, vyznačuje sa protizápalovým ale i hojivým účinkom, regeneruje poškodenú pokožku či už po popálení alebo úraze, priaznivo pôsobí proti lupinám a vypadávaniu vlasov. Obsahuje látky znižujúce krvný cukor, cholesterol, vysoký krvný tlak, napomáha pri liečbe chudokrvnosti a zaháňa pocit únavy.
Obsahuje vitamín C, vitamín B1, provitamín A, triesloviny, sacharidy, kyselinu octovú, mravčiu, minerálne látky vápnik, fosfor, železo a v neposlednom rade jej čerstvý zelený list je plný chlorofylu, ktorý pôsobí ako tonikum, podporuje metabolizmus a činnosť žliaz.
Príprava čaju - jedná kávová lyžička sušenej drogy na šálku vody, pije sa tri krát denne. Samostatný čaj by sa nemal piť dlhšie ako 2 týždne.
Čaj zo žihľavy je výborný pri čistení organizmu, priaznivo pôsobí proti vyrážkam, podporuje tvorbu červených krviniek, pomáha pri zápaloch močových ciest, pri ľadvinovom piesku a dne. Čerstvá žihľava zvyšuje peristaltiku čriev a tým posilňuje látkovú výmenu.
V surovom stave sa prikladá priamo na konkrétne boľavé a postihnuté miesto na tele, napríklad pri ischiase, bolestiach krížov, takýto obklad má priaznivý účinok aj pri zápaloch nervov na končatinách tela.
Kúpele zo žihľavy sa odporúčajú pri bolestiach chrbta, zúžených cievach na nohách ale aj pri ischiase. Žihľava liečiva bylina overená časom.
Rebecca