Všeobecne je známe, že cvikla (červená repa) patrí medzi najliečivejšie druhy potravín. Jej zloženie posilňuje organizmus (imunitu), priaznivo pôsobí pri mnohých ochoreniach vrátane nádorových, okrem toho podporuje vylučovanie cholesterolu, olova a radioaktivních látok z organizmu, čím pôsobí na organizmus omladzujúco.
Ak aj nemáte pozitívny vzťah k tejto zelenine, nemali by ste váhať s jej zaradením do svojho jedálnička, je celoročne dostupná, lacná a hlavne zdravá.
Na 2 porcie potrebujete:
- 2 stredne veľké červené repy
- balkánsky syr
- vlašské orechy
- olivový olej, alebo iný lisovaný za studena
- balsamico
Červenú repu očistíte kefou a v šupke ju zabaľte do alobalu, takto pripravená sa pečie cca hodinu v rúre do mäkka.
Po vychladnutí ju ošúpte a nakrájajte na tenké plátky.
Potrebné množstvo naukladajte na tanier, mierne osoľte, pokvapkajte balzamicom a olejom lisovaným za studena, zasypte nastrúhaným syrom a nasekanými orechmi.
Môžeme podávať so zeleninovým šalátom prípadne s tmavým pečivom. Kto má rád môže si pokrm doplniť pikantnou omáčkou.
Rebecca