sipky trnkyJeseň je obdobím, keď by mal každý z nás myslieť intenzívnejšie na svoje zdravie. Chladné dni, úbytok slnečného svetla a sychravé rána oslabujú imunitu a zvyšujú pravdepodobnosť rôznych chorôb.

Ako teda žiť zdravšie, posilniť si imunitu a vychutnať si krásy farebnej jesene?


Je veľa odpovedí na túto otázku. Každý má iné schopnosti a možnosti ako zlepšiť svoju kondíciu. Jedna je však pre všetkých dostupná. A tou možnosťou je využiť plody prírody, ktoré sú ideálnym prostriedkom. Vrcholom zberu rôznych bylín je zber šípok a trniek.

.

Kedy zbierať šípky a ako ich uskladniť?
Plody šípok zbierame od konca septembra a celý október. Šípky, ktoré zbierame sú zrelé, nezamrznuté a nepoškodené. Správna farba je oranžová až červená. Plody, ktoré sú už mäkké, sú prezreté a nie sú vhodné na zber.

Keď už máte šípky doma, najvhodnejším uskladnením je, že šípky umiestnime do dobre uzavretých nádob. Pri sušení šípok nesmie byť teplota v rúre viac ako 35 stupňov. Plody nesmú zhnednúť, spáliť sa a nemôžu byť lepkavé. Pri vyššej teplote strácajú vitamíny. Šípky skladujte maximálne rok.

sipky-konarik


Prečo zbierať šípky?

Červené lesklé plody majú vysoký obsah vitamínu C, tiež obsahujú vitamíny skupiny B, A, horčík, vápnik, železo, a veľa iných prospešných látok, ktoré potrebuje telo na správnu funkciu.

Šípky vám:

  • prečistia obličky
  • zlepšia krvný obraz
  • posilnia imunitu
  • pôsobia antibakteriálne
  • pôsobia antidepresívne
  • stimulujú libido a potenciu

Zo šípok si môžete pripraviť sirup, šípkový čaj alebo marmeládu.

Trpký tmavomodrý plod - TRNKA

 

trnky-sipky

 

Ďalšou typicky jesennou bylinou sú trnky. Tieto tmavo modré plody obsahujú veľké množstvo vitamínu C, preto sú vhodným prostriedkom proti prechladnutiu. Okrem toho však dokážu efektívne bojovať i proti hnačke. Ak ochutnáte trnku priamo z kríka, jej chuť je naozaj veľmi trpká. Ak však prejde prvými mrazmi je sladšia a oveľa mäkkšia.

Plody tejto rastliny môžete sušiť, pripraviť si kompót, alebo pripraviť si pálenku.

 

Ako trnky zbierať?
Zbierajú sa v septembri a októbri zväčša po prvých mrazoch. Pri zbere odporúčame použiť rukavice, pretože sa môžete poraniť.


Trnky vlastnosti:

  • znižujú krvný tlak
  • pôsobia proti hnačke a nafúknutiu
  • upravujú metabolizmus

trnky

Autor a foto: redakcia

ZDIEĽAJTE NÁS