hliva ustricovaHliva ustricová sa v poslednej dobe dostáva do popredia u zdravo stravujúcich sa ľudí ale najmä u tých, čo zmenili svoj životný štýl bližšie k prírode a zdravým pokrmom. Jej liečivé účinky sú známe pomerne dlhú dobu, len stále táto nenápadná a príjemne voňajúca huba nie je dostatočne docenená.

 

Hliva vo viacerých domácnostiach má nezastupiteľnú úlohu nielen ako nízko energetická potravina, ale hlavne ako liečivá huba.


Hliva kdekoľvek dostupná

Hliva patrí medzi drevokazné huby. V lesoch sa vyskytuje od septembra do marca. Rastie na pňoch a stromoch v listnatých lesoch. Bežne ju dostať zakúpiť v obchodnej sieti. Výhodou tejto huby je i to, že sa môže pestovať takmer všade napríklad v pivnici, v záhrade aj v klasickom paneláku na balkóne.

Kulinárstvo v kuchyni

Hlivu môžete sušiť, konzervovať, alebo ju zmraziť. Sušená hliva dodáva znamenitú chuť polievkam, omáčkam. Z čerstvej hlivy sa dá pripraviť chutná polievka, guláš, paprikáš, v trojbale ako rezeň, dá sa zapekať, dusiť... je to univerzálna potravina na prípravu v kuchyni.

Dajte hlive ale predovšetkým sebe šancu

Hliva nieje len súčasťou vynikajúcich pokrmov, ale zároveň má neoceniteľné protizápalové, protivirové a protirakovinové účinky. Túto výnimočnosť spôsobuje látka beta 1,3 D glukan, ktorú hliva obsahuje, je účinná proti nádorovým bunkám a zároveň stimuluje bunky, ktoré vytvárajú v tele prirodzenú imunitu. Pôsobí blahodárne po absolvovanej chemoterapii a zároveň podporuje regeneračné procesy v organizme.

Obsahuje už spomínaný beta 1,3 D glukan, vitamíny skupiny B, vitamín C, D, K, nenasýtené mastné aminokyseliny, stopové prvky ako je selén, železo, jód, chróm, meď, sodík a tiež zinok. Má veľké množstvo proteínov a pre organizmus veľmi potrebnú vlákninu.
Hliva je v čerstvom ale i upravovanom stave vhodnou potravinou pre redukčnú diétu, znižuje hladinu krvných tukov a cholesterolu a podporuje obranyschopnosť organizmu voči infekciám.

Priaznivo pôsobí

  • na znižovanie hladiny cholesterolu a cukru v krvi proti zápalom kĺbov
  • kožným chorobám a ekzémom
  • proti vírovým infekciám chrípky
  • proti ochoreniu srdca a ciev
  • proti cukrovke
  • podporuje funkciu slinivky, pečene a obličiek
  • regeneračne pôsobí proti starnutiu
  • posilňuje organizmus pri stavoch únavy a vyčerpania
  • detoxikuje organizmus
  • tlmí alergické reakcie pri astme
  • obsahuje prírodné antibiotikum

hliva z obchodu2

 

Zo zdravotných dôvodov je najlepšie konzumovať hlivu každý deň po dobu minimálne troch mesiacoch. Okrem toho, že pôsobí na organizmus svojou liečivou silou, pôsobí preventívne pred viacerými civilizačnými chorobami, je to skvelá a chutná potravina na každý stôl.

Hliva je najzdravšia a určite aj najviac nedocenená huba. Jej konzumácia je bezpečná a nie je obmedzená. Nezaťažuje organizmus, ale opačne môžeme ju zhodnotiť ako potravinu, ktorá je prínosom, slovom elixír mladosti.
Mnohé farmaceutické firmy vyrábajú z hlivy doplnky výživy vo forme tabliet, kapsúl, sirupov, taktiež ako gély na ekzémy, herpesy a iné kožné ochorenie. Produkty z hlivy majú schopnosť stimulovať bunky, ktoré v tele vytvárajú prirodzenú imunitu.

 

 Rebecca

 

ZDIEĽAJTE NÁS

Odporúčame