cviklove rizotoVeľmi chutné a sýte jedlo. Vhodné najmä v jesennom období, keď máme sezónu červenej repy.

 

Suroviny

  • 500 g surovej cvikly
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica masla
  • 1 ks cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 250 g ryže vhodnej na rizoto napr. Arborio
  • 150 ml víno
  • 700 ml vývar
  • 200 g balkánsky syr
  • 300 g hydinové prsíčka

Cviklu umyte, očistíte, prekrojte a dajte variť. Varte zhruba 40 minút alebo kým nieje mäkká. Medzitým si nakrájajte cibuľu nakrájajte nadrobno. Na panvici rozohrejte olivový olej, pridajte cibuľu a mierne opražte. Pridajte cesnak.

Pridajte ryžu a opražte ju a zalejte vínom. Dobre premiešajte. Potom prilejte asi polovicou vývaru a ryžu duste.

Uvarenú cviklu rozdeľte ju na polovicu, pokrájajte ju na drobné kocky. Ostatnú cviklu rozmixujte s troškou vývaru na jemnú hmotu.

Ryžu zalejte zvyškom vývaru, pridajte nakrájanú cviklu aj cviklové pyré, osoľte, okoreňte. Keď sa tekutine vstrebe, rizoto odstavte. Kto má rád môže si tam pridať trošku syra a maslo na zjemnenie chuti.

Na vrch pridáme na kúsky nakrájané prudko opražené a ochutené kuracie prsia. Posypeme nastrúhaným syrom.