mrazena-treska01Veľa ľudí doslova tresku v majonéze zbožňuje, ale mnohí po prečítaní zloženia, sa jej konzumácie radšej vzdali.

Čo tak si vyrobiť vlastnú tresku

, bez všetkých zvýrazňovačov, konzervantov a iných neprirodzených prídavných látok. Na prípravu ryby potrebujete:

  • 1 kg mrazených tresky, môžu byť aj z iného druhy rýb
  • 3 - 5 bobkových listov
  • 2,5 dcl octu
  • 1 malú lyžičku celého čierneho korenia
  • 1 lyžičku morskej soli

Na kompletizáciu potrebujete:

  • 10 dkg na jemno nastrúhanej mierne predvarenej (blanšírovanej) mrkvy
  • 10 dkg na jemno nakrájanej cibule (pred zamiešaním ju posoľte, zjemnie)
  • 25 dkg cukiny
  • 3 - 4 sterilizované sladkokyslé uhorky nastrúhané na jemno
  • 1 dcl octu
  • 1 polievková lyžica plnotučnej horčice
  • podľa chuti mleté čierne korenie
  • morská soľ
  • 2 malé majonézy, alebo 1 veľká (500ml)

Príprava ryby - do vriacej vody vložte koreniny, ocot a rybu. Podľa druhu ryby varte cca 20 až 30 minút.
Pokiaľ sa ryba uvarí si prichystajte, cibuľu, mrkvu a cukinu.


Keď je ryba uvarená odstavte ju z platne a nechajte ju vychladnúť vo vode v ktorej sa varila.

Odoberte trochu ešte z horúceho vývaru a zalejte nim prichystanú na jemno nastrúhanú cukinu, nechajte ju zaliatu cca 5 min a potom vodu zlejte.


Po vychladnutí rybu rozoberte na veľmi maličké kúsky, pridajte nachystanú nakrájanú cibuľu, nastrúhané sterilizované uhorky, mrkvu a cukinu. Dochuťte podľa svojej chuti soľou, mletým čiernym korením, pridajte ocot, majonézu a horčicu.

Premiešajte a nechajte aspoň 12 hodín odležať v chlade.

 

treska etiketa

 

Domáca majonéza z vareného vajíčka


Potrebujete:

  • 1 na tvrdo uvarené vajce
  • cca 70 ml vlažného mlieka (aj menej, podľa veľkosti vajíčka)
  • kávová lyžička kremžskej horčice
  • olej podľa potreby

Bielok nastrúhajte a potom ho vymixujte s vlažným mliekom, pridajte kremžskú horčicu, varený žĺtok a postupne za stáleho miešania prilievajte olej, až dosiahnete požadovanú hustotu majonézy.