Veľa ľudí doslova tresku v majonéze zbožňuje, ale mnohí po prečítaní zloženia, sa jej konzumácie radšej vzdali.
Čo tak si vyrobiť vlastnú tresku
, bez všetkých zvýrazňovačov, konzervantov a iných neprirodzených prídavných látok. Na prípravu ryby potrebujete:
- 1 kg mrazených tresky, môžu byť aj z iného druhy rýb
- 3 - 5 bobkových listov
- 2,5 dcl octu
- 1 malú lyžičku celého čierneho korenia
- 1 lyžičku morskej soli
Na kompletizáciu potrebujete:
- 10 dkg na jemno nastrúhanej mierne predvarenej (blanšírovanej) mrkvy
- 10 dkg na jemno nakrájanej cibule (pred zamiešaním ju posoľte, zjemnie)
- 25 dkg cukiny
- 3 - 4 sterilizované sladkokyslé uhorky nastrúhané na jemno
- 1 dcl octu
- 1 polievková lyžica plnotučnej horčice
- podľa chuti mleté čierne korenie
- morská soľ
- 2 malé majonézy, alebo 1 veľká (500ml)
Príprava ryby - do vriacej vody vložte koreniny, ocot a rybu. Podľa druhu ryby varte cca 20 až 30 minút.
Pokiaľ sa ryba uvarí si prichystajte, cibuľu, mrkvu a cukinu.
Keď je ryba uvarená odstavte ju z platne a nechajte ju vychladnúť vo vode v ktorej sa varila.
Odoberte trochu ešte z horúceho vývaru a zalejte nim prichystanú na jemno nastrúhanú cukinu, nechajte ju zaliatu cca 5 min a potom vodu zlejte.
Po vychladnutí rybu rozoberte na veľmi maličké kúsky, pridajte nachystanú nakrájanú cibuľu, nastrúhané sterilizované uhorky, mrkvu a cukinu. Dochuťte podľa svojej chuti soľou, mletým čiernym korením, pridajte ocot, majonézu a horčicu.
Premiešajte a nechajte aspoň 12 hodín odležať v chlade.
Domáca majonéza z vareného vajíčka
Potrebujete:
- 1 na tvrdo uvarené vajce
- cca 70 ml vlažného mlieka (aj menej, podľa veľkosti vajíčka)
- kávová lyžička kremžskej horčice
- olej podľa potreby
Bielok nastrúhajte a potom ho vymixujte s vlažným mliekom, pridajte kremžskú horčicu, varený žĺtok a postupne za stáleho miešania prilievajte olej, až dosiahnete požadovanú hustotu majonézy.