Prebratú a očistenú šošovicu namočte asi na hodinu do vody. Potom k nej pridajte bobkový list, prikryte a varte na miernom ohni domäkka asi 20 minút.
Medzitým očistíte zemiaky, pokrájajte ich na malé kocky
a uvarte v solenej vode.
Z oleja a múky spravte zápražku, odstavte a pridajte do nej mlieko vymiešate, aby sa netvorili hrudky. Takto pripravenú zápražku pridajte k šošovici, rozmiešajte, osoľte a varte ďalších päť až desať minút.
Nakoniec pridajte uvarené zemiaky a smotanu.
Dochuťte soľou a octom.
Čo potrebujete:
- 250 g šošovice
- 2 bobkové listy
- 2 stredne veľké zemiaky
- soľ
- 2 - 3 lyžice oleja (alebo masti)
- 2 - 3 lyžice hladkej múky
- 3 dl mlieka
- 1 smotanu na varenie
- ocot
Podávajte s údeným vareným mäsom, volským okom alebo párkom, prípadne s čerstvým celozrným chliebom alebo pečivom.
Rebecca