Potraviny a výživa

Sú to živé mikroorganizmy, ktoré sa užívajú samostatne, alebo prostredníctvom potravín, ktoré ich obsahujú. Ozdravujú ľudský organizmus, majú blahodarný vplyv na črevnú mikroflóru a imunitný systém, napomáhajú k detoxikácii organizmu.

Človek bol po tisícročia zvyknutý na určitý životný štýl. Postupom času nastali, ale i nastávajú vážne zmeny nie len v samotnom životnom štýle, ale hlavne v stravovaní. Väčšina ľudí v tomto ubehanom a stresovom svete siaha po rýchlom občerstvení, polotovaroch a bleskurýchlom hoci i nezdravom nasýtení sa.

Banány ako ovocie spolu s jabĺčkami sú najpopulárnejšie a najviac konzumovaným ovocím. Hlavným dôvodom je, že sa dajú konzumovať kdekoľvek a kedykoľvek. Veľmi dobre chutia deťom i dospelým, sú v originálnom obale, preto nie je problém mať banán alebo jabĺčko so sebou.

Všetky funkčné potraviny pozitívne ovplyvňujú jednu alebo viac telesných funkcií. Ide teda o obohatené potraviny so zvýšeným množstvom zdraviu prospešných látok, ktoré sa v štandardných potravinách nenachádzajú, alebo sa nachádzajú, ale vo veľmi malých alebo nedostatočných množstvách.

Functional foods (potraviny budúcnosti) sú potraviny vyrobené z prirodzene vyskytujúcich sa zložiek tak, aby mali okrem priamej výživovej hodnoty aj priaznivý účinok na zdravie konzumenta.
Ich úlohou je vytvoriť v tele podmienky na optimálne fungovanie všetkých orgánov a podporiť ich obranyschopnosť.

Určite všetci dobre poznáte tú drobnú a pikantnú rastlinku, ktorá pripomína chuťou reďkovku. Najčastejšie sa pestuje doma koncom zimy a v jarnom období, keď treba organizmus dobiť vitamínmi a minerálmi, zvíťaziť nad zimnými ochoreniami, prečistiť krv a zbaviť telo škodlivín.

Veľmi nesprávne a zdraviu škodlivé je zoškriabať pleseň z džemu, ovocia, pekárenských výrobkov a skonzumovať. V takomto prípade hrozí poškodenie pečene, obličiek, alebo iné chronické ochorenie. Samozrejme komplikácie nenastávajú zo dňa na deň.
Plesniam sa darí pri vyšších teplotách, no môžu rásť aj v chlade.

Vláknina v potrave viaže na seba pre telo škodlivé toxické látky, ako je olovo, kadmium, ortuť, cholesterol a žlčové kyseliny. Jej urýchleným prechodom tráviacim traktom sa znižuje tvorba karcinogénov, toxických látok, zároveň sa vyplavujú aj žlčové kyseliny a cholesterol.

Ak máte problém s lámavosťou nechtov a s nezdravým vzhľadom vlasov alebo problém s pokožkou, možno postačí pravidelná konzumácia červenej repy, ktorá má regeneračné účinky. Zaiste je to tá najlacnejšia a každému dostupná zmladzovacia kúra organizmu.

Vitamín C (kyselina L-askorbová) je nepostrádateľný pre život a udržanie si telesného a psychického zdravia. Pre telo nieje toxický. Zdravá strava každého človeka, by mala obsahovať dostatok potravín s vysokým obsahom vitamínu C. Tento vitamín je v tele človeka najčastejšie využívaný zo všetkých vitamínov vôbec.

V organizme človeka má nemálo dôležitých pozitívnych funkcií.

Všeobecne známy je jeho preventívny účinok proti nachladnutiu a chrípke.

Všetkým veľmi dobre známa, dostupná a chutná plodina. V minulosti bola lukratívnym pokrmom najmä boháčov a vyššej vrstvy obyvateľstva. Pestuje sa viac ako päťdesiat druhov, amatér ich pozná iba podľa odlišných farieb a veľkostí zŕn. Najznámejšia najmä hnedá, zelená a červená odroda.

Hliva ustricová sa v poslednej dobe dostáva do popredia u zdravo stravujúcich sa ľudí ale najmä u tých, čo zmenili svoj životný štýl bližšie k prírode a zdravým pokrmom. Jej liečivé účinky sú známe pomerne dlhú dobu, len stále táto nenápadná a príjemne voňajúca huba nie je dostatočne docenená.

 

Hliva vo viacerých domácnostiach má nezastupiteľnú úlohu nielen ako nízko energetická potravina, ale hlavne ako liečivá huba.

Odporúčame