Vo všeobecnosti by sme sa mali v strave zamerať na pestrosť a čerstvosť potravín ako sú ovocie, zelenina, orechy, obiloviny, vajcia, ale aj rôzne druhy výhonkov a semienok.
Ideálne by bolo mať tieto komodity z domácej neprechemizovanej výroby.
Z týchto bežných potravín dostaneme značný podiel vitamínov, minerálov, antioxidantov a iných životu potrebných látok, ktoré sa najviac podieľajú na udržovaní nášho zdravia.
Z bežne dostupných sú to:
- Jahody sladké, kyslasté, voňavé ale hlavne zdravé. Majú málo kalórií, veľa vitamínu C a sú bohaté na vlákninu.
- Čučoriedky okrem toho, že znižujú riziko vzniku cukrovky a pomáhajú znižovať cholesterol v krvi, obsahujú najvyššie množstvo antioxidantov vôbec zo všetkých ovocných plodov, a čo docenia viacerí z nás výrazne spomaľujú proces starnutia.
- Mandle až 30% znižujú riziko pred srdečnými chorobami. Sú vítaným zdrojom bielkovín, zdravého tuku, antioxidantov, vitamínov i minerálov, ale pri ich konzumácii si musíme uvedomiť, že sú veľmi kalorické, preto by sme sa mali uspokojiť s pár kúskami za deň.
- Čerešne, višne sú ideálne na regeneráciu po ťažkej fyzickej záťaži, napomáhajú dobrému spánku. Obsahujú veľké množstvá vitamínu A a vitamínu C.
- Maliny a ostružiny významný zdroj vitamínu C, vlákniny a antioxidantov. Posilňujú pamäť a údajne svojím zložením sú nápomocné pri liečení niektorých druhov onkologických ochorení.
- Pomaranče a grepy sú dobré na imunitu. Obsahujú veľké množstvo vitamínu C, antioxidantov, vlákninu a kyselinu listovú.
- Paradajky obsahujú lykopén a ten pomáha bojovať s rakovinou najmä prsníka, pľúc, prostaty a žalúdku, zmenšuje následky škodlivého ultrafialového žiarenia, posilňujú imunitu. Zloženie minerálov a vitamínov chránia srdce a cievy, zabraňujú tvorbe krvných zrazenín a znižujú cholesterol v krvi.
- Pistácie pomáhajú zvládať stres, obsahujú vitamín B6, thiamín, fosfor, meď, bielkovinu a vlákninu.
- Jablká obsahujú rastlinné farbivo quericitín, ktoré je schopné likvidovať vírusy, znižujú cholesterol v krvi a podporujú trávenie.
- Zemiaky majú v sebe pomerne vysoký obsah magnézia, ten priaznivo vplýva na nervovú sústavu.
- Ananás je zdrojom bromelínu, podporuje urýchlenie spaľovania tukov v bunkách.
- Reďkovky sú známe sú ale aj ako prírodné antibiotikum. V tele človeka pôsobia antibakteriálne, ničia plesne v črevách, uľahčujú odkašliavanie zásluhou obsahu horčičných olejov, znižujú cholesterol v krvi, napomáhajú pri odstránení zápchy a plynatosti.
- Žltý melón obsahuje retinol, ktorý regeneruje bunky.
Taktiež nezatracujeme ani cibuľu, cesnak, brokolicu, špargľu, tmavú čokoládu, hrozno, oleje lisované za studena, orechy a rôzne druhy semienok.
Určite ste postrehli ovocie a zelenina, sú tie potraviny, ktoré telu dodávajú telu kamene zdravého fungovania.
Martull