Potraviny a výživa

Patrí k najstarším kultúrnym drevinám sveta. V minulosti boli gaštany základnou potravinou, ktorá mala podobné využitie ako dnes zemiaky.

Koniec leta a začiatok jesene je čas dozrievania jedného z najzdravších ovocí - hrozna. Čerstvý strapec rôznych odrôd, tvarov a farieb. Nutričná hodnota bobúľ je u všetkých skoro totožná, či už sa jedná o tmavomodré alebo zelené, biele, červené, čierne, či žlté, oranžové alebo ružové.

Obľúbenosť čili papričiek je bez akéhokoľvek zveličovania a to na všetkých kontinentoch, vo všetkých štátoch a tiež u všetkých národností veľmi veľká. Pre niektorých je čili iba korenina, bez ktorej si nevedia predstaviť jedlo pre jeho jedinečnú pikantnú chuť, ale pre iných je čili alternatívny liek na rôzne zdravotné neduhy.

Zmrazovanie čerstvých potravín a uvarených jedál je jeden zo spôsobov, ako si uchovať takúto potravinu vhodnú na spotrebu dlhšiu dobu. Zmraziť sa dá takmer všetko. Vďaka zamrazeniu máme predtým uvarené pokrmy rýchlo pripravené na podávanie.

Bazalka sa pomaly, ale isto začína predierať aj do našich kuchýň, ako voňavá, chutná a dokonca aj zdravá korenina.

S jej chuťou a vôňou sa väčšina z nás stretla po prvýkrát pri konzumácii pizze, alebo iného jedla typického pre talianskú kuchyňu.

Melón je druh zeleniny patriacej do čeľade tekvicovité, teda žiadne ovocie, ako si to niektorí mýlne vysvetľujú.

Nikto nemôže protestovať, že sa jedná o lahodnú a sladkú zelenonivú maškrtu, ktorá chutí rovnako deťom aj dospelým.

Pozitívne účinky kozieho mlieka poznali už naši prarodičia. Na každom gazdovskom dvore chovali, čo jednu kozu. Mlieko konzumovali zvyčajne hneď po nadojení ešte teplé.

Syr je mliečny výrobok, ktorý sa vyrába vyzrážaním mliečnej bielkoviny z mlieka za pomoci syridla alebo iného koagulačného činidla a prešiel prekýsaním a oddelením od srvátky.

Z výživového hľadiska sú syry dôležitým zdrojom bielkovín, minerálnych látok a vitamínov, taktiež obsahujú laktózu a tuk.

Image courtesy of Ambro/ FreeDigitalPhotos.netDnes sa pri nákupe zameriame hlavne na mlieko a mliečne produkty, pri ktorých si nebudeme všímať iba obal a cenu, čo je veľakrát rozhodujúci faktor pri nákupe, ale zameriame sa hlavne na zloženie výrobku, pomenovanie a jeho kvalitu, či tovar zodpovedá tomu, čo chceme kúpiť a čo by sme mali o danom výrobku vedieť.

Pred pár dňami som zakúpila pár hlavičiek domáceho cesnaku na tržnici u staršej pani. Čo s ním, aby sa nepokazil a vydržal?

Predsa cesnak pestovaný doma v záhradke je podstatne silnejší, voňavejší, ale istotne aj hodnotnejší a kvalitnejší ako ten zakúpený v supermarkete.

V poslednom čase sa veľa hovorí o ochrannom účinku orechov na srdce, nervovú sústavu a cievny systém.

Tvar jadra vlašského orecha pripomína ľudský mozog. Je to iba náhoda? Nie, nie je to náhoda, naozaj látky obsiahnuté vo vlašskom orechu, podporujú správnu funkciu mozgu.

Dnes máme v pláne sladký nákup, ktorý bude pozostávať z čokolády, cukru a medu. Ani dnes si nebudeme všímať iba obal a cenu, čo je veľakrát rozhodujúci faktor pri nákupe, ale zameriame sa hlavne na zloženie výrobku, pomenovanie a jeho kvalitu, či tovar zodpovedá tomu, čo chceme kúpiť a čo by sme mali o danom výrobku vedieť.

Odporúčame