Potraviny a výživa

Už pradávna kozy poskytovali mlieko aj tej najchudobnejšej vrstve obyvateľov. Toto mnohokrát nebolo iba zdrojom obživy, ale aj zdroj ktorý prinavracal zdravie a silu. V dnešnej vyspelej dobe sa stále viac a viac hovorí o pozitívnych účinkoch tohto bieleho nápoja.

Pre veľkú skupinu ľudí je zber húb dôležitou súčasťou pohybovej aktivity a duševnej relaxácie. Mnohí z vás určite poznáte ten skvelý pocit, ako je príjemná ranná rosa, vôňa lesa, čerstvý vzduch a džavotavý spev vtákov. V ruke košík a pred vami poriadny lesný nerovný terén, ktorý s ľahkosťou zdolávate a pozeráte, kedy zbadáte prvý dubáčik, alebo inú jedlú hubu.

Súvislé popínavé ostnaté porasty černíc sa najčastejšie tiahnu po okrajoch slnečnej časti lesov a hájov.

Krík plný tmavofialových až čiernych plodov ohlasuje koniec leta a začiatok jesene. Práve teraz je ideálny čas zberu, lebo ich liečivá sila naozaj stojí za povšimnutie.

Určite viete, že čučoriedky patria medzi jedno z najzdravších ovocí na svete. Okrem toho, že majú vynikajúcu chuť, doplnia organizmus vitamínmi, antioxidantmi a potrebnými minerálmi. Čučoriedky sú veľmi vhodným ovocím pre diabetikov, mierne znižujú hladinu cukru v krvi. 

Patria k najstaršiemu bobuľovému ovociu. V dnešnej dobe existuje veľmi mnoho pestovaných odrôd, ktoré sa líšia nie len tvarom, ale aj svojou farbou. Okrem tradičnej červenej môžete na trhu natrafiť aj na biele, žlté, ružové, ale aj fialové odrody malín.

Egreš je bohatou zásobárňou vitamínov a minerálnych látok. Priam prekypuje vitamínmi. Obsahuje veľa pektínov, vitamín C, E, B1-B6, karotén, draslík, vápnik, horčík a pomerne veľa železa. Dôležitý je vysoký obsah kremíku, ktorý zaisťuje pevnosť tkanív a zbavuje telo ťažkých kovov.

Malé bobuľky čiernych ríbezlí vyznačujú sa typickou nezameniteľnou zvláštnou aromatickou vôňou a chuťou. 

Práve toto je dôvod, prečo ich veľa ľudí "zatracuje" a nemá záujem o toto výnimočné bobuľové ovocie.

Čistá voda bez nej nie je možný život, či už v rastlinnej, alebo v živočíšnej ríši. Silu vody by nemal nikto podceňovať, je alfou a omegou zdravia a života vôbec.
V organizme vďaka nej prebiehajú kľúčové procesy, je "liekom na všetko".

Pri príprave je najdelikátnejšou časťou jej ešte uzatvorená hlavička. Varí sa bez šupky a podáva sa ako príloha k rôzne pripraveným mäsám.

Vo všeobecnosti by sme sa mali v strave zamerať na pestrosť a čerstvosť potravín ako sú ovocie, zelenina, orechy, obiloviny, vajcia, ale aj rôzne druhy výhonkov a semienok.

Ideálne by bolo mať tieto komodity z domácej neprechemizovanej výroby.

Výhonky tejto lahôdkovej a ľahko stráviteľnej zeleniny konzumovali už stredoveké národy vo vyšších kruhoch, teda šľachta ako luxusné jedlo.

Je to dokonalá strukovina, ktorá blahodarne pôsobí pre naše telo. Už v minulosti poznali ľudia rôzne strukoviny, z ktorých si pripravovali rôzne druhy jedál. Ako aj iné strukoviny aj Cícer obsahuje mnoho vlákniny.

Odporúčame