Potraviny a výživa

rukola s_paradajkami

Obľúbená rastlinka nie len gurmánov pre jej horkasto a jemne štipľavú chuť. Listy rukoly sa veľmi podobajú na listy púpavy alebo mladej reďkovky. Ak ešte nepatríte medzi fanúšikov zelenej rukoly, naučte sa aj vy používať jej mladé lístočky do šalátov, polievok, nátierok, omáčok a cestovín.

sugar-cube-1325425-1280x800

Každý človek vie, že keď chce schudnúť, mal by obmedziť príjem cukrov. Že by sa mal vyhnúť čokoládam, sladkým tyčinkám alebo Coca-Cole. To je jasné. Oni ale existujú potraviny, v ktorých je veľa cukru, akurát by ste to o nich na prvý pohľad vôbec nepovedali. Ktoré to sú?

cili a_bazalka

Korenie a bylinky rôznych druhov v dnešnej dobe už berieme ako samozrejmosť najmä na ochutenie pokrmov. Nielenže dodajú jedlu správnu chuť, ale zároveň pozitívne pôsobia na telo a zdravie človeka.


Predstavíme vám sedem druhov bežne používaných korenín, u ktorých boli zistené účinné látky najmä v prevencii proti vzniku nádorových ochorení (rakoviny).

prepustene maslo ghi 01m

Už za čias našich starých pra-prarodičov, keď v domácnostiach nepoznali chladničky, bežne prepražovali maslo, ktoré si dorobili. Takto upravené maslo im vydržalo v komore omnoho dlhšie. Vysmážali na ňom, natierali na chlieb, alebo ho pridávali do vareného jedla.

salat zelenina

Veľmi často sa hovorí o stravovaní a stravovacích návykoch. Rôzne odporúčania od lekárov, kde sa často spomína pestrá strava. Bohužiaľ ľudia majú sklon skĺznuť do jednostranne zameranej stravy bez toho aby si to uvedomili. Uprednostňujeme rôzne pochutiny, fastfoody, tučné či príliš solené jedlá. 

chia semeienka m

Drobučké chia semienka s jemne orieškovou príchuťou sú nielen unikátnym zdrojom energie, ale aj obrovskou zásobárňou potrebných živín. Získavajú sa zo šalvie hispánskej. Jej semienka sa veľmi podobajú ľanovým semenám, len sú podstatne menšie a drobnejšie.

slana syrova torta

V predaji sú potraviny, ktoré nášmu telu neprospievajú a nič dobré mu ani neprinášajú. Ak povieme že mu škodia, nie sme od pravdy vôbec vzdialení. Niektoré umelo vytvorené a do jedál pridávané látky, sú vyvinuté iba na zvýraznenie chuti, udržanie čerstvého vzhľadu, alebo na predlženie doby uskladnenia a konzumácie potraviny.

vyvarova polievka1

Aj v našej modernej dobe sa máme stále, čo učiť od našich prarodičov. Zaspomínajte si, keď ste boli malými deťmi, čím začínala vaša mama, alebo babka liečbu choroby, alebo zoslabenia organizmu. To bolo jedno, či sa jednalo o prechladnutie, chrípku, únavu po ťažkej práci.

ID 100364813

Najbohatším prírodným zdrojom antioxidantov zvyčajne bývajú výrazne až do čierna sfarbené ovocie a zelenina. Pre zachovanie zdravia sa odporúča ich denná konzumácia.

karfiolova hlava

Z malej karfiolovej hlavičky sa šľachtením podarilo dospieť k dnešnej veľkej bielej karfiolovej hlave. A nielen to. Existuje viacero farebných odrôd od tradičnej bielej cez zelenú, ružovú až po fialovú odrodu.

kozie tablety koza

Už pradávna kozy poskytovali mlieko aj tej najchudobnejšej vrstve obyvateľov. Toto mnohokrát nebolo iba zdrojom obživy, ale aj zdroj ktorý prinavracal zdravie a silu. V dnešnej vyspelej dobe sa stále viac a viac hovorí o pozitívnych účinkoch tohto bieleho nápoja.

kos jedlych_hub

Pre veľkú skupinu ľudí je zber húb dôležitou súčasťou pohybovej aktivity a duševnej relaxácie. Mnohí z vás určite poznáte ten skvelý pocit, ako je príjemná ranná rosa, vôňa lesa, čerstvý vzduch a džavotavý spev vtákov. V ruke košík a pred vami poriadny lesný nerovný terén, ktorý s ľahkosťou zdolávate a pozeráte, kedy zbadáte prvý dubáčik, alebo inú jedlú hubu.

Odporúčame