Malé bobuľky čiernych ríbezlí vyznačujú sa typickou nezameniteľnou zvláštnou aromatickou vôňou a chuťou.
Práve toto je dôvod, prečo ich veľa ľudí "zatracuje" a nemá záujem o toto výnimočné bobuľové ovocie.
Možno stačí pripomenúť, že strapce čiernej ríbezle sú veľkou zásobárňou vitamínov a iných zdraviu prospešných látok. Zároveň sú bohatým zdrojom energie, obsah cukrov v čiernych ríbezliach je od 5,5 až 7,5%.
Účinné látky
Obsahujú najviac vitamínu C zo všetkých pestovaných druhov ovocia. Uvádza sa, že na 100 g bobúľ od 150 až 220 mg, ďalej obsahujú veľmi dôležitý vitamín P, E a B. Z pektínov je to najmä resveratrol, vyššie množstvo obsahujú len černice a plody rakytníka. Z flavonoidov je to najmä kempferol, kvercetín a myricetin, ďalej obsahujú triesloviny, silice a éterické oleje, aminokyseliny glutamín a asparagín, tiež minerály predovšetkým vápnik, železo, horčík, draslík a mangán.
Čierne ríbezle rastú aj voľne v prírode, ale liečivá surovina sa získava len z pestovaných kríkov.
Liečivé vlastnosti
- pôsobia močopudne a potopudne
- proti hnilobe, artritíde a skorbutu
- pomáhajú pri hnačkách
- posilňujú žalúdok, uľavujú od problémov s trávením
- majú pozitívny účinok na cievy, liečba kŕčových žíl
- chránia bunky pred voľnými radikálmi
- posilňujú imunitu, činnosť srdca a svalov
Vďaka značnému množstvu antioxidantov sú vhodnou prevenciou voči demencii, starnutiu buniek, tkanív a orgánov, nástroj na liečbu a prevenciu aterosklerózy a kôrnateniu ciev. Obsiahnuté pektíny sú nápomocné pri boji s rakovinou.
Zber a uskladnenie
Listy a plody čiernej ríbezle pre príjemnú arómu a liečivé pôsobenie sú cennou súčasťou domácich celoročných bylinných čajových zmesí.
Ak ste sa rozhodli doplniť si svoje bylinné zásoby aj o čiernu ríbezľu, tak zberajte mladé listy hneď po odkvitnutí kríka, ak ste nestihli, alebo si chcete ešte doplniť, tak môžete aj po zbere ovocia, v takomto prípade sa zberá iba z prostredných konárikov. Na čaje a sušenie sú vhodné výlučne zrelé plody. Nasušené plody a listy skladujte v dobre uzavretých nádobách.
Droga sa používa pri prechladnutí, kašli, ako diuretikum pri ochorení močového mechúra a obličiek, pri reumatizme, bolesti kĺbov, pri dne zbavuje telo prebytočnej kyseliny močovej a šťaveľovej, pri problémoch so žalúdkom, proti chrípke, pri ochoreniach pečene a žlčníka či už pri akútnej alebo chronickej forme.
- Čaje vykazujú detoxikačný, protizápalový a proti kŕčový účinok.
- Šťava z plodov má vysoký obsah vitamínov, zvyšuje pružnosť ciev a odolnosť organizmu voči ochoreniam.
- Čerstvé plody sú žiadaným ovocím na výrobu sirupov, džemov, marmelád, ale tiež aj lahodného ríbezľového vína.
- Ideálnym spôsobom uskladnenia je zmrazovanie.
Wanda