malinyPatria k najstaršiemu bobuľovému ovociu. V dnešnej dobe existuje veľmi mnoho pestovaných odrôd, ktoré sa líšia nie len tvarom, ale aj svojou farbou. Okrem tradičnej červenej môžete na trhu natrafiť aj na biele, žlté, ružové, ale aj fialové odrody malín.

Vo voľnej prírode rastú ako drobné krehké sladké a osviežujúce ovocie so svojou typickou lahodnou vôňou a nezameniteľnou chuťou.

U malín boli preukázané antioxidačné, antimikrobiálne a antikarciogénne účinky.

 

Nutričné hodnoty

Maliny obsahujú cca 13% jednoduchých cukrov, ďalej kyselinu jablčnú, vínnu, citrónovú, mravčiu, listovú, pantoténovú, niacín a glykosidy, taktiež sa v nich nachádza pomerne veľa pektínu, trieslovín a rastlinných farbív. Z minerálov je to draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, sodík, selén, vápnik, zinok, železo z vitamínov je to vitamín A, C, E, K, B1, B2 a B6.

 

Maliny a ich význam pre zdravie

  • malina 3526569 640sú močopudné a žlčopudné
  • pomáhajú problémoch s obličkami a s močovým mechúrom
  • zlepšujú peristaltiku čriev
  • zabraňujú zápche, čistia črevá
  • priaznivo pôsobia na pečeň
  • posilňujú imunitu a obranyschopnosť proti infekciám
  • zlepšujú chuť do jedla
  • sú vhodné pri zažívacích poruchách
  • pomáhajú pri prevencii a liečbe šero slepoty a očných zákalov
  • pôsobia proti stresu a migréne
  • ovplyvňujú pružnosť a hebkosť kože
  • vlasom dodávajú lesk a zosilňujú ich

 

Čím je farba plodov tmavšia, tým obsahujú väčšie množstvo antioxidantov. Antioxidanty viažu voľné radikály a tým chránia telo pred zákernou rakovinou.
Obsah zinku v zrniečkach malín sa považuje za prírodné afrodiziakum.


Listy malinčia obsahujú triesloviny, flavonoidy a organické kyseliny, silice a vitamín C. Listy sa zberajú od júna do septembra. Sušené si musia zachovať pôvodnú farbu.

 

Čaj z listov malín sa používa pri

  • zápaloch ústnej dutiny na kloktanie
  • horúčkovitých ochoreniach, pomáha znižovať horúčku
  • nachladnutí

Často sa využíva pri chronických kožných chorobách na umývanie postihnutých miest.

Liečivé flavonoidy malín si zachovávajú účinok aj dlhšom odtrhnutí a dokonca sú pomerne stabilné aj pri rôznych spôsoboch konzervovania. Maliny majú tendenciu rýchlo plesnivieť, takto znehodnotené nie sú vhodné na konzumáciu, ba skôr sú hrozbou pre ľudské zdravie.

Najlepšie a najchutnejšie sú čerstvé ihneď po natrhaní.

V kuchyni sa využívajú do rôznych pudingov, koláčov, ale aj do zásoby na výrobu, lahodného sirupu, džemov alebo kompótov, tiež sa z nich dá spraviť dobré malinové víno. Okrem klasického uskladnenie plodov sa môžu maliny aj sušiť alebo zmrazovať.

 malinovy sirup

Tip a prípravu malinového sirupu

Maliny prepasírujte cez sitko a k šťave pridajte rovnaké množstvo cukru, chvíľu a povarte.
Takto získate lahodný a osviežujúci sirup do zásoby a okrem toho aj vhodný prostriedok na zmiernenie horúčky pri ochoreniach.

 

Martull
Zdroj foto: pixabay.com

 

ZDIEĽAJTE NÁS