Potraviny a výživa

A s ním dostatok slnka a svetla, takže deti sa dosýtosti môžu vyšantiť v parku, na ihriskách či na záhradách. Pri všetkých týchto hrách, naháňaní, preliezaní spotrebujú veľké množstvo energie, preto nečudo, že podchvíľkou vbehnú do kuchyne s krikom: "Mami, ja si prosím niečo jest!"

Aké mäso je u vás v jedálničku na prvom mieste? Sú to kuracie prsia, hovädzia sviečková, či bravčové karé? Je to tak, niekto zbožňuje hydinu, niekto divinu... Niekde sa dočítame, že najzdravšie mäsko je jednoznačne kuracie.

Patrí k najstarším pestovaným druhom zeleniny s vysokou biologickou hodnotou. Konzumujú sa jeho listy zvyčajne za čerstvého stavu ako samostatná príloha k jedlám alebo ako súčasť rôznych zeleninových šalátov. Jeho listy majú veľmi dobrú chuť a sú ľahko stráviteľné. Odborníci túto zeleninu zaraďujú medzi najzdravšie druhy potravín.

Počítali ste niekedy to množstvo diét, ktoré existujú? Zdravá strava, toto heslo počuť z každého konca a človek ostáva zmätený a stráca sa v rôznorodosti pojmov, ktoré články a príspevky o tejto téme sprevádzajú.

Cibuľa, celkom obyčajná zelenina v každej domácnosti hojne používaná. Zvykli sme si na jej chuť a dostupnosť. Naozaj si nevieme predstaviť bez nej prípravu v žiadnej kuchyni, či už pri príprave rôznych šalátov, vareného, duseného, alebo pečeného jedla, môže byť aj ako samostatná príloha k mäsu. 

Stravujete sa zdravo, nerobíte žiadne prehrešky voči zdravej strave, žiadne sladkosti, sladené a sýtené nápoje, vyprážané, slané a tučné jedlá, dodržiavate zásady zdravého životného štýlu, máte pohyb na čerstvom vzduchu a predsa vás prepadá malátnosť a únava?

V každom supermarkete na pultoch nájdete malý krehký šalátik plný života a sily, je to poľníček . Mnohí z vás ho poznajú aj pod názvom kozlíček poľný alebo valeriánka poľná. Predáva v ružici aj s korienkami, ktoré treba pred konzumáciou odstrániť. Jeho listy s delikátnou orieškovou chuťou majú vyššiu nutričnú hodnotu, ako klasický listový šalát.

Obľúbená rastlinka nie len gurmánov pre jej horkasto a jemne štipľavú chuť. Listy rukoly sa veľmi podobajú na listy púpavy alebo mladej reďkovky. Ak ešte nepatríte medzi fanúšikov zelenej rukoly, naučte sa aj vy používať jej mladé lístočky do šalátov, polievok, nátierok, omáčok a cestovín.

Každý človek vie, že keď chce schudnúť, mal by obmedziť príjem cukrov. Že by sa mal vyhnúť čokoládam, sladkým tyčinkám alebo Coca-Cole. To je jasné. Oni ale existujú potraviny, v ktorých je veľa cukru, akurát by ste to o nich na prvý pohľad vôbec nepovedali. Ktoré to sú?

Korenie a bylinky rôznych druhov v dnešnej dobe už berieme ako samozrejmosť najmä na ochutenie pokrmov. Nielenže dodajú jedlu správnu chuť, ale zároveň pozitívne pôsobia na telo a zdravie človeka.


Predstavíme vám sedem druhov bežne používaných korenín, u ktorých boli zistené účinné látky najmä v prevencii proti vzniku nádorových ochorení (rakoviny).

Už za čias našich starých pra-prarodičov, keď v domácnostiach nepoznali chladničky, bežne prepražovali maslo, ktoré si dorobili. Takto upravené maslo im vydržalo v komore omnoho dlhšie. Vysmážali na ňom, natierali na chlieb, alebo ho pridávali do vareného jedla.

Veľmi často sa hovorí o stravovaní a stravovacích návykoch. Rôzne odporúčania od lekárov, kde sa často spomína pestrá strava. Bohužiaľ ľudia majú sklon skĺznuť do jednostranne zameranej stravy bez toho aby si to uvedomili. Uprednostňujeme rôzne pochutiny, fastfoody, tučné či príliš solené jedlá. 

Odporúčame