Potraviny a výživa

Vianočné sviatky už opäť klopú na dvere a okrem rodinných chvíľ a pokoja prinášajú so sebou aj pokušenie skonzumovať množstvo dobrôt, ktoré sa objavia na stole. Pre mnohých z nás sú Vianoce obdobím boja samého so sebou a obdobím prejedania sa.

Každoročne poukazuje na problematiku globálnej potravinovej bezpečnosti a nedostatku či dostupnosti potravín vo svete. Deň 16. október ako Svetový deň potravy alebo Svetový deň výživy sa zapísal do dejín v roku 1979 a je uznávaný vo viac ako 150 krajinách po celom svete, vrátane Slovenska.

Pri návšteve supermarketu sa stále sa stretávame s javom, že rodinka si vezie plný vozík rôznych sladených balených vôd. Samozrejme, netreba zabúdať na pitný režim, ale je dobré zaháňať smäd práve takýmito umelo sladenými limonádami?

Vysoké letné teploty dokážu ľudský organizmus zničiť viac, ako fyzická námaha. Pocit smädu je varovným signálom pri značnom nedostatku vody v organizme. Človek by si mal dopĺňať tekutiny priebežne a ešte predtým, ako sa dostaví pocit smädu.

Červený melón, jahody, maliny, žltý melón a marhule, zo zeleniny najmä uhorky, paradajky či tekvica. To sú víťazné druhy ovocia a zeleniny v „súťaži“ o najvyšší obsah vody.

Cítite sa chorý, unavený a ste ako bez života? Stotožnili ste sa s neexistujúcou diagnózou, ktorú všetci voláme "jarná únava"? Nebude to len následok zlenivenia počas zimy?

 

V minulosti kozie mlieko a chudoba patrili k sebe. Bolo považované nielen za súčasť ich kuchyne ale aj ich biedneho života. Vo vyšších vrstvách alebo v bohatších rodinách sa vo väčšom rozsahu konzumovalo výlučne kravské mlieko.

Po celý rok sú naše obchody zásobované z rôznych kútov sveta tými najrozličnejšími druhmi ovocia a zeleniny. Mnoho z nich vidíme vôbec prvýkrát, odskúšame a viac sa k ním nevrátime, iné nám pre zmenu zachutí a stáva sa súčasťou nášho jedálnička.

Vianočné sviatky už opäť klopú na dvere a okrem rodinných chvíľ a pokoja prinášajú so sebou aj pokušenie skonzumovať množstvo dobrôt, ktoré sa objavia na stole. Pre mnohých z nás sú Vianoce obdobím boja samého so sebou a obdobím prejedania sa, keďže nás všade obklopujú bohato prestreté stoly.

Kvalita jedla je už dlhodobo veľmi diskutovaná téma. Trend súčasnej doby na jednej strane smeruje ku kvalitným, lokálnym surovinám, na druhej strane na pultoch v našich supermarketoch nachádzame rôzne potraviny s veľkým množstvom prídavných látok takzvaných éčok.

Pochádza z jaskyne v Pakistane z juhozápadných fosílií Himalájí. Táto soľ vznikla vyschnutím pramora a pôsobením klimatických zmien pred vyše 220 miliónmi rokov. Nachádza sa približne 400 až 600 metrov pod zemou a práve preto je chránená pred súčasným znečistením životného prostredia.

Potravinová vláknina je prirodzenou zložkou rastlinnej potravy. Pod pojmom vláknina sa označuje tá časť potravy, ktorá je rezistentná (odolná) voči tráviacim šťavám človeka. Táto súčasť potravy je nevyhnutná pre správne fungovanie čriev.

Odporúčame