Pre veľkú skupinu ľudí je zber húb dôležitou súčasťou pohybovej aktivity a duševnej relaxácie. Mnohí z vás určite poznáte ten skvelý pocit, ako je príjemná ranná rosa, vôňa lesa, čerstvý vzduch a džavotavý spev vtákov. V ruke košík a pred vami poriadny lesný nerovný terén, ktorý s ľahkosťou zdolávate a pozeráte, kedy zbadáte prvý dubáčik, alebo inú jedlú hubu.
Hubárčenie je pekný koníček a zároveň príjemný relax, to že prejdete aj niekoľko kilometrov vám určite neprekáža. Z lesa sa vrátite nie len s plným (niekedy aj s prázdnym) košíkom, ale aj vždy nabitý pozitívnou energiou a mnohokrát aj s nejakým tým zážitkom.
Zber húb má dlhodobú tradíciu. Huby sa u nás spracovávajú čerstvé v kuchyni, alebo sa zavárajú najčastejšie do kyslého nálevu, ale najčastejšie sa sušia a v sušenej forme sa používajú ako korenie do polievok alebo omáčok, prípadne sa môžu do zásoby na zimu aj zmraziť.
Hríb dubový (hnedý), hríb smrekový, rýdziky, kozák brezový, osikový, masliaky, jedle bedle, smrčky, prašivky, vatovce a iné jedlé huby majú v našej kuchyni skoro rovnaké využitie.
Hríby okrem vysokého podielu vody obsahujú a vlákninu aj množstvo ďalších človeku prospešných látok a to najmä:
- vysoký obsah stráviteľných bielkovín
- aminokyseliny
- vitamíny - vitamín C, D, niektoré zo skupiny B a K
- minerálne látky - draslík, zinok, sodík, chróm, fosfor, jód, meď, bór
- cukry
- antioxidanty
Hríb dubový
Výborná jedlá huba vhodná do polievok, omáčok, zaváranie i sušenie. Rastie najmä v dubových a bukových lesoch.
Dubáky poznávame letné a jesenné. Letné začínajú rásť začiatkom leta zhruba od mája, ale bývajú dosť červivé. Jesenné sa ukazujú v septembri až novembri a tie sú väčšinou zdravšie, tvrdšie a tmavšie.
Hríb smrekový
Jeho využitie je presne také isté ako u hríba dubového. Má tiež vynikajúce chuťové vlastnosti.
Kuriatko jedlé
Je to veľmi chutná huba, ktorú poznajú na celom svete a je veľmi cenená. Má príjemnú korenistú chuť a pripravujú sa z nich jedlá na rôzne spôsoby. Celkom mladé plodnice v sladkokyslom alebo octovom náleve sú výbornou lahôdkou ako šalát. Môžu sa aj sušiť.
Dužina kuriatka jedlého má veľmi tuhú konzistenciu, preto je jednou z najťažšie stráviteľných húb. Rastie vo väčších množstvách a hmyz ju takmer vôbec nepoškodzuje.
Kozák smrekový (kremenáč)
Všetky druhy kozákov bez rozdielu môžeme sušiť alebo zavárať. Často sa konzumujú čerstvé v polievke, alebo v praženici.
Suchohríby
Všetky druhy suchohríbov sú vhodné na priamu spotrebu, na sušenie i mrazenie. Je to pomerne hojná huba a rastie až do neskorej tvrdej jesene.
Muchotrávka ružovkastá (rompa)
Je to vynikajúca jedlá huba, vhodná najmä na dusenie a vyprážanie. Mladé plodnice sa môžu nakladať do octového nálevu. Na sušenie sa vôbec nehodí.
Možná zámena s inými jedovatými muchotrávkami.
Hríb zrnitohlúbikový (modrák, siniak)
Klobúk začiatkom rastu je polguľovitý, potom klenutý a napokon plocho rozprestretý. Najčastejšie býva tmavohnedý, iba zriedkavo bledší so žltkastým alebo červenkastým nádychom. Povrch je plstnatý až zamatový, matný a suchý. Na otlačených miestach býva tmavší až čierny.
Pri zbere si treba dávať veľký pozor, je tu možná zámena s hríbom satanským (satanom), ktorý je prudko jedovatý.
Viete že, najmä drevokazné huby obsahujú liečivé látky, pretože dokážu zo stromov nasať živiny. Tieto huby obsahujú látky, ktoré nazývame glukány a tie majú schopnosť aktivovať imunitné systémy organizmu. Zvyšujú aktivitu proti nádorových buniek a zabraňujú rastu nádorov. K takejto hube jednoznačne patrí hliva ustricová.
Hliva ustricová patrí u nás k veľmi známej obľúbenej hube. Rastie na listnatých stromoch a patrí medzi drevokazné huby.
Môže sa konzumovať varená, dusená, smažená, v polievkach, omáčkach, v plnkách... má široké uplatnenie v kuchyni. Možno ju vypestovať doma v záhrade na klátoch alebo v slamených substrátoch.
Hliva má antibiotické a antibakteriálne účinky, upravuje cholesterol a cukor v krvi, krvný tlak, posilňuje cievny systém a cievy, pôsobí proti nádorovo, znižuje stres, posilňuje pečeň a obličky a mnoho ďalších.
Muchotrávka červená - krásna, ale jedovatá!
Síce nie je smrteľne, ale je prudko jedovatá. Jej konzumácia spôsobuje zvracanie, nevoľnosť, hnačky, studený pot, triašku a v niektorých prípadoch aj halucinácie, alebo stavy agresie podobné ako po požití alkoholu, môže vážne poškodiť pečeň a obličky.
V lese sa stretnete s viacerými druhmi muchotrávok (zelená, citrónovožltá, tigrovaná, jedľová, pošvatá, hrubá, slamovožltá a iné), nezbierajte a neriskujte svoje zdravie a život. Čo nepoznám, alebo nie som si istý, nechávam v lese!
Nie je toto sen viacerých hubárov?
Predpokladáme, že budete pripravovať a zberať zásadne huby jedlé, ktoré buď dokonale poznáte, alebo si tie s ktorými nie ste istý, necháte overiť odborníkom.
Huby, ktoré nepoznáte, alebo nezbierate neničte, určite sa niekto nájde, čo takú hubu pozná a poteší ho, možno práve tá bude jeho prvým úlovkom v prázdnom košíku.
Podozrenie na otravu hubami
Určite je vhodné najprv zvážiť, či nejde len o preťaženie žalúdka z nadmernej konzumácie húb. Príznaky otravy sa obvykle prejavia do 2 hodín.
V prípade, že nie ste si istí, tak pri akýchkoľvek ťažkostiach po konzumácii húb, radšej vyhľadajte lekársku odbornú pomoc. Pri otrave jedovatými hubami sa z tela musia odstrániť toxíny.
Pre každého by mali byť výstrahou úmrtia, ktoré vznikli dôsledku otravy hubami.
Tak veľa zdaru na hubovej turistike.
Rebecca