Potraviny a výživa

Patria k najstaršiemu bobuľovému ovociu. V dnešnej dobe existuje veľmi mnoho pestovaných odrôd, ktoré sa líšia nie len tvarom, ale aj svojou farbou. Okrem tradičnej červenej môžete na trhu natrafiť aj na biele, žlté, ružové, ale aj fialové odrody malín.

Egreš je bohatou zásobárňou vitamínov a minerálnych látok. Priam prekypuje vitamínmi. Obsahuje veľa pektínov, vitamín C, E, B1-B6, karotén, draslík, vápnik, horčík a pomerne veľa železa. Dôležitý je vysoký obsah kremíku, ktorý zaisťuje pevnosť tkanív a zbavuje telo ťažkých kovov.

Malé bobuľky čiernych ríbezlí vyznačujú sa typickou nezameniteľnou zvláštnou aromatickou vôňou a chuťou. 

Práve toto je dôvod, prečo ich veľa ľudí "zatracuje" a nemá záujem o toto výnimočné bobuľové ovocie.

Čistá voda bez nej nie je možný život, či už v rastlinnej, alebo v živočíšnej ríši. Silu vody by nemal nikto podceňovať, je alfou a omegou zdravia a života vôbec.
V organizme vďaka nej prebiehajú kľúčové procesy, je "liekom na všetko".

Pri príprave je najdelikátnejšou časťou jej ešte uzatvorená hlavička. Varí sa bez šupky a podáva sa ako príloha k rôzne pripraveným mäsám.

Vo všeobecnosti by sme sa mali v strave zamerať na pestrosť a čerstvosť potravín ako sú ovocie, zelenina, orechy, obiloviny, vajcia, ale aj rôzne druhy výhonkov a semienok.

Ideálne by bolo mať tieto komodity z domácej neprechemizovanej výroby.

Výhonky tejto lahôdkovej a ľahko stráviteľnej zeleniny konzumovali už stredoveké národy vo vyšších kruhoch, teda šľachta ako luxusné jedlo.

Je to dokonalá strukovina, ktorá blahodarne pôsobí pre naše telo. Už v minulosti poznali ľudia rôzne strukoviny, z ktorých si pripravovali rôzne druhy jedál. Ako aj iné strukoviny aj Cícer obsahuje mnoho vlákniny.

Stále sa vyhýbate konzumácii strukovín? Máte obavu, že si ohrozíte postavu? Práve naopak, ak cítite, že ste počas zimy trošku nabrali na váhe, zaraďte strukoviny do svojho jedálnička.

V roku 1945 na Konferencii OSN o medzinárodnej organizácii jednohlasne schválili jej účastníci návrh Brazílie a Číny, aby sa vytvorila nezávislá medzinárodná zdravotnícka organizácia v rámci OSN. O rok neskôr v roku 1946 v New Yorku signovalo 61 štátov z celého sveta Ústavu Svetovej zdravotníckej organizácie. Československá republika patrila medzi tieto krajiny.

Patrí medzi najviac používané druhy zeleniny. Jej význam v kuchyni a pozitívny vplyv na zdravie určite nikto nespochybňuje. Často sa používa aj ako prírodný liek. Viete na čo je dobrá?

Skoro v každej domácnosti sa zemiaky objavujú niekoľkokrát do týždňa na tanieri či už ako príloha, alebo ako hlavné jedlo. V podstate je to náš druhý chlieb. Niet sa čo čudovať, veď je to potravina, ktorá je nenáročná, chutná a v kuchyni ponúka širokú škálu využitia, a hlavne je u nás celoročne dostupná.

Odporúčame