Potraviny a výživa

Stále sa vyhýbate konzumácii strukovín? Máte obavu, že si ohrozíte postavu? Práve naopak, ak cítite, že ste počas zimy trošku nabrali na váhe, zaraďte strukoviny do svojho jedálnička.

V roku 1945 na Konferencii OSN o medzinárodnej organizácii jednohlasne schválili jej účastníci návrh Brazílie a Číny, aby sa vytvorila nezávislá medzinárodná zdravotnícka organizácia v rámci OSN. O rok neskôr v roku 1946 v New Yorku signovalo 61 štátov z celého sveta Ústavu Svetovej zdravotníckej organizácie. Československá republika patrila medzi tieto krajiny.

Patrí medzi najviac používané druhy zeleniny. Jej význam v kuchyni a pozitívny vplyv na zdravie určite nikto nespochybňuje. Často sa používa aj ako prírodný liek. Viete na čo je dobrá?

Skoro v každej domácnosti sa zemiaky objavujú niekoľkokrát do týždňa na tanieri či už ako príloha, alebo ako hlavné jedlo. V podstate je to náš druhý chlieb. Niet sa čo čudovať, veď je to potravina, ktorá je nenáročná, chutná a v kuchyni ponúka širokú škálu využitia, a hlavne je u nás celoročne dostupná.

Patrí k najstarším kultúrnym drevinám sveta. V minulosti boli gaštany základnou potravinou, ktorá mala podobné využitie ako dnes zemiaky.

Koniec leta a začiatok jesene je čas dozrievania jedného z najzdravších ovocí - hrozna. Čerstvý strapec rôznych odrôd, tvarov a farieb. Nutričná hodnota bobúľ je u všetkých skoro totožná, či už sa jedná o tmavomodré alebo zelené, biele, červené, čierne, či žlté, oranžové alebo ružové.

Obľúbenosť čili papričiek je bez akéhokoľvek zveličovania a to na všetkých kontinentoch, vo všetkých štátoch a tiež u všetkých národností veľmi veľká. Pre niektorých je čili iba korenina, bez ktorej si nevedia predstaviť jedlo pre jeho jedinečnú pikantnú chuť, ale pre iných je čili alternatívny liek na rôzne zdravotné neduhy.

Zmrazovanie čerstvých potravín a uvarených jedál je jeden zo spôsobov, ako si uchovať takúto potravinu vhodnú na spotrebu dlhšiu dobu. Zmraziť sa dá takmer všetko. Vďaka zamrazeniu máme predtým uvarené pokrmy rýchlo pripravené na podávanie.

Bazalka sa pomaly, ale isto začína predierať aj do našich kuchýň, ako voňavá, chutná a dokonca aj zdravá korenina.

S jej chuťou a vôňou sa väčšina z nás stretla po prvýkrát pri konzumácii pizze, alebo iného jedla typického pre talianskú kuchyňu.

Melón je druh zeleniny patriacej do čeľade tekvicovité, teda žiadne ovocie, ako si to niektorí mýlne vysvetľujú.

Nikto nemôže protestovať, že sa jedná o lahodnú a sladkú zelenonivú maškrtu, ktorá chutí rovnako deťom aj dospelým.

Pozitívne účinky kozieho mlieka poznali už naši prarodičia. Na každom gazdovskom dvore chovali, čo jednu kozu. Mlieko konzumovali zvyčajne hneď po nadojení ešte teplé.

Syr je mliečny výrobok, ktorý sa vyrába vyzrážaním mliečnej bielkoviny z mlieka za pomoci syridla alebo iného koagulačného činidla a prešiel prekýsaním a oddelením od srvátky.

Z výživového hľadiska sú syry dôležitým zdrojom bielkovín, minerálnych látok a vitamínov, taktiež obsahujú laktózu a tuk.

Odporúčame