
Mrkva (karotka)
Surová je unikátnym zdrojom polyfenolov a chemikálií s antioxidačnými vlastnosťami, ktoré znižujú riziko srdcových chorôb a rakoviny. Vo varenej sa nachádza viac betakaroténu, ktorý telo premení na vitamín A. Postrúhaná karotka v šaláte je fajn, ale skúste ju orestovať alebo opiecť a vychladnutú zamiešajte do šalátu, určite oceníte jej chuť.

Variť, či nevariť častá polemika medzi ľuďmi, ktorí zo svojej stravy chcú, čo najviac vyťažiť pre svoje telo. Odpoveď nie je jednoduchá, pretože niektoré druhy zeleniny tepelne upravené disponujú vyššou nutričnou hodnotou ako v surovom stave, ale iné druhy tepelnou úpravou strácajú na výživovej hodnote.
V poslednej dobe sa veľmi často hovorí a píše o zdravej výžive, zdravom stravovaní, spánku, pohybe, návratu k prírode, to všetko má jednu spojitosť; zdravie človeka.
Preto sa nedá nespomenúť, čo by mal každý vedieť, to sú transmastné kyseliny a ich negatívne pôsobenie na ľudský organizmus a zdravie.

Veľmi často ľudia skloňujú spojenie slov Alzheimerova choroba (porucha mozgu). Táto choroba je známa tým, že poškodzuje a zabíja bunky mozgu. Najčastejšie sa vyskytuje v seniorskom veku po 65. roku veku života. Jedná sa o neurologické ochorenie, pri ktorom mozog pomaly a postupne degeneruje (demencia).

Ovocie a zelenina sú základným zdrojom pestrej stravy. Prírodný zdroj vitamínov, minerálov, vlákniny, mastných kyselín a fruktózy v tej najprirodzenejšej forme. Organizmus ich dokáže vo veľkej väčšine využiť vo svoj prospech. Majú obrovský význam ako zložka správnej výživy každého jedného človeka.