Zdravé recepty

Do hrnca vložte kyslú kapustu, nakrájanú cibuľu a bobkový list. Umyté a osušené bravčové pokrájajte na kúsky spolu s údeným mäsom, pridajte spolu s vopred namočenými hubami ku kapuste. 

Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde. Ak sa dobre poobzeráme, tak zbadáme rastúcu mladú žihľavu dvojdomú, ktorej liečivé účinky nemôže nikto popierať. Táto často podceňovaná rastlinka patrí k tým, ktoré vedia "spraviť poriadok" v tele.

Všeobecne je známe, že cvikla (červená repa) patrí medzi najliečivejšie druhy potravín. Jej zloženie posilňuje organizmus (imunitu), priaznivo pôsobí pri mnohých ochoreniach vrátane nádorových, okrem toho podporuje vylučovanie cholesterolu, olova a radioaktivních látok z organizmu, čím pôsobí na organizmus omladzujúco.

Banány ošúpte a nakrájajte na kolieska. Osem koliesok nechajte na ozdobu, ostatné rozmačkajte vidličkou na pyré.

Prísun vitamínov do organizmu je počas celého roka veľmi nevyhnutný a o zime to platí viackrát. Chladné počasie, chrípkové obdobia telo vyčerpávajú, preto je nutné dobiť svoje telo dávkou prírodných vitamínov hoci aj jednoduchým šalátom, ktorý dodá do organizmu nie len vitamíny, minerálne látky, ale aj potrebnú vlákninu.

Pomaranče umyte, ošúpte zo šupky a nakrájajte na malé kúsky, krájajte tak, aby v plode ostalo čo najviac šťavy. Šupku nakrájajte na tenké rezančeky. Kapustu očistíte a nakrájajte. Prichystanú a nakrájanú pomarančovú šupku zmiešajte s jogurtom.

Červená repa je oddeliteľnou súčasťou viacerých národných kuchýň, ako je napríklad ruská neodmysliteľným borščom, alebo židovská kde je červená repa súčasťou viacerých národných pokrmov. Čo tak vyskúšať liečivú silu červenej repy a žeruchy v jednom šaláte.

Svojím zložením červená repa nielenže upravuje činnosť pečene a prispieva k odstraňovaniu pečeňových toxínov, ale pomáha aj pri redukcii zvýšeného krvného tlaku, telesného tuku, pri zápche a iných črevných problémoch.

Špenát; listová zelenina, ktorá obsahuje hlavne vitamín B3, B5, B6, E, C, A, K a kyselinu listovú, ďalej minerálne látky ako napríklad selén, železo, jód, zinok, draslík, horčík, vápnik, chróm a samozrejme i vlákninu. Je zdrojom 13 flavonoidových antioxidantov.
100 g špenátu = 20 kcal (diétna potravina)

Odporúčame