Zdravé recepty

Špenát; listová zelenina, ktorá obsahuje hlavne vitamín B3, B5, B6, E, C, A, K a kyselinu listovú, ďalej minerálne látky ako napríklad selén, železo, jód, zinok, draslík, horčík, vápnik, chróm a samozrejme i vlákninu. Je zdrojom 13 flavonoidových antioxidantov.
100 g špenátu = 20 kcal (diétna potravina)

Ešte do úplne nevychladenej a scedenej fazule pridajte nakrájanú cibuľu, kyslú uhorku, papriku a olej. Dochuťte soľou, korením, poprípade citrónovou šťavou. Pred podávaním posypte nastrúhaným syrom a ozdobte petržlenovou vňaťou.

Hlivu nakrájajte, mierne podlejte vodou a poduste. Takto pripravenú sceďte a pomeľte. Žemle namočte v mlieku, vytlačte a pridajte k pripravenej hlive. Cibuľu speňte na oleji a pridajte do zmesi. Osoľte, dochuťte korením, pridajte vajce a prelisovaný cesnak.

Surovú červenú repu očistíte zo šupy a nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Do nastrúhanej repy zamiešajte prelisovaný alebo na drobno nasekaný cesnak, nakrájanú cibuľu, citrónovú šťavu a nakoniec zamiešajte pochúťkovú smotanu.

Fazuľu preberte, prepláchnite a zalejte vodou. Nechajte ju namočenú, najlepšie cez noc. Ráno ju môžete začať variť v tej istej vode, v ktorej bola fazuľa namočená. Pridajte bobkový list a rascu, nesoľte.

Šalát obsahuje veľa vitamínov a minerálnych látok, ktoré sú nepostrádateľné pre organizmus. Zeler a červenú repu očistíte zo šupy samozrejme surovom stave.

Uvarené v šupe a vychladnuté zemiaky premiešajte s nakrájanou cibuľou, nahrubo nastrúhanými jabĺčkami a uhorkami, pridajte majonézu, dochuťte soľou (zdravšia je morská) a korením. Premiešajte.

Nakoniec primiešajte na osminky nakrájané vajíčka a nasekanú žeruchu.

Ošúpte červenú repu, mrkvu i jablko. Všetko nastrúhajte, pridajte šťavu z citróna, olivový olej a trošku nastrúhaného chrenu. Premiešajte. Dochuťte soľou a korením. Hotový dajte asi na hodinu do chladničky odstáť a vychladiť.

Hliva ustricová – zdravá, chutná, jedinečná a nezameniteľná. Pokrájanú a očistenú hlivu krátko sparte vrelou vodou.

Odporúčame