Zdravé recepty

Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde. Ak sa dobre poobzeráme, tak zbadáme rastúcu mladú žihľavu dvojdomú, ktorej liečivé účinky nemôže nikto popierať. Táto často podceňovaná rastlinka patrí k tým, ktoré vedia "spraviť poriadok" v tele.

Všeobecne je známe, že cvikla (červená repa) patrí medzi najliečivejšie druhy potravín. Jej zloženie posilňuje organizmus (imunitu), priaznivo pôsobí pri mnohých ochoreniach vrátane nádorových, okrem toho podporuje vylučovanie cholesterolu, olova a radioaktivních látok z organizmu, čím pôsobí na organizmus omladzujúco.

Prísun vitamínov do organizmu je počas celého roka veľmi nevyhnutný a o zime to platí viackrát. Chladné počasie, chrípkové obdobia telo vyčerpávajú, preto je nutné dobiť svoje telo dávkou prírodných vitamínov hoci aj jednoduchým šalátom, ktorý dodá do organizmu nie len vitamíny, minerálne látky, ale aj potrebnú vlákninu.

Červená repa je oddeliteľnou súčasťou viacerých národných kuchýň, ako je napríklad ruská neodmysliteľným borščom, alebo židovská kde je červená repa súčasťou viacerých národných pokrmov. Čo tak vyskúšať liečivú silu červenej repy a žeruchy v jednom šaláte.

Špenát; listová zelenina, ktorá obsahuje hlavne vitamín B3, B5, B6, E, C, A, K a kyselinu listovú, ďalej minerálne látky ako napríklad selén, železo, jód, zinok, draslík, horčík, vápnik, chróm a samozrejme i vlákninu. Je zdrojom 13 flavonoidových antioxidantov.
100 g špenátu = 20 kcal (diétna potravina)