Zdravé recepty

Z citrónu vymačkáme alebo odšťavíme šťavu z jedného či dvoch citrónov, ktorú zmiešame s trstinovým cukrom a vlejeme do džbána či limonádového pohára. Dolejeme pitnou vodou alebo minerálkou ozdobíme plátkom citróna a mätou.

 

Do hrnca vložte kyslú kapustu, nakrájanú cibuľu a bobkový list. Umyté a osušené bravčové pokrájajte na kúsky spolu s údeným mäsom, pridajte spolu s vopred namočenými hubami ku kapuste. 

Špalda je omnoho viac prospešná ľudskému zdraviu ako iné bežne používané obilniny a to vďaka vysokému a širšiemu spektru živín. Nespôsobuje intoleranciu či alergiu u ľudí citlivých na pšenicu

Mäso umyte a osušte. Rozmarín nasekajte spolu s cesnakom. Zmiešajte v miske asi s olejom, soľou a čiernym korením. Marinádu naneste na mäso. Ideálne je mäso mať naložené deň vopred. 

Naklíčenú žeruchu zmiešajte so smotanou, pridajte cottage a nátierkové maslo a premiešajte. Nakoniec primiešajte najemno nastrúhaný zeler. Dochuťte korením.

Využite nadbytok plodov cukety, patizónu alebo tekvíc na prípravu chutného šalátu ako prílohy k obedu, alebo si ho môžete pripraviť ako zásobu

Prinášame jeden recept aj pre milovníkov cestovín a talianskej kuchyne.
Je veľmi rýchly a naviac veľmi chutný. 

Zaváranie rôznych druhov ovocia iba s bežnou kuchynskou soľou, je nízko kalorické, diétne a chutné. Soľ vytiahne sladkosť zo zaváraného ovocia cukor a kompót je prirodzene sladký.

Kvety obsahujú vitamín C , silice, triesloviny, glykozidy a organické kyseliny. Používa sa pri prechladnutí, horúčkovitých ochoreniach dýchacích ciest, na tíšenie kŕčov tráviaceho traktu i pri nadúvaní, pomáha tiež aj pri migrénach a ischiatických zápaloch.

Odporúčame