Zdravé recepty

Prechádzka jarnou prírodou, slnečné lúče nabíjajú organizmus potrebnou pozitívnou energiou a odbúravajú nahromadený stres. Veľké plus pre svoje zdravia spravíte, ak si natrháte listy cesnaku medvedieho priamo v parku, alebo niekde v zátiší pod kríkmi na lúke.

Vajcia, alebo ak ste použili sójové mlieko , cukor a maslo vymiešajte do peny. Do múky vmiešajte sódu bikarbónu, zázvor a soľ - premiešajte.

Zeler zdravý, nízkokalorický plný vitamínov, a zároveň lahodný.

Naklíčenú žeruchu zmiešajte so smotanou, pridajte cottage a nátierkové maslo a premiešajte. Nakoniec primiešajte najemno nastrúhaný zeler. Dochuťte korením.

Červená repa je oddeliteľnou súčasťou viacerých národných kuchýň, ako je napríklad ruská neodmysliteľným borščom, alebo židovská kde je červená repa súčasťou viacerých národných pokrmov. Čo tak vyskúšať liečivú silu červenej repy a žeruchy v jednom šaláte.

Uvarené v šupe a vychladnuté zemiaky premiešajte s nakrájanou cibuľou, nahrubo nastrúhanými jabĺčkami a uhorkami, pridajte majonézu, dochuťte soľou (zdravšia je morská) a korením. Premiešajte.

Nakoniec primiešajte na osminky nakrájané vajíčka a nasekanú žeruchu.

Fazuľu preberte, prepláchnite a zalejte vodou. Nechajte ju namočenú, najlepšie cez noc. Ráno ju môžete začať variť v tej istej vode, v ktorej bola fazuľa namočená. Pridajte bobkový list a rascu, nesoľte.

Varte do zmäknutia asi tak hodinu, alebo koľko je potreba.

Prísun vitamínov do organizmu je počas celého roka veľmi nevyhnutný a o zime to platí viackrát. Chladné počasie, chrípkové obdobia telo vyčerpávajú, preto je nutné dobiť svoje telo dávkou prírodných vitamínov hoci aj jednoduchým šalátom, ktorý dodá do organizmu nie len vitamíny, minerálne látky, ale aj potrebnú vlákninu.

Banány ošúpte a nakrájajte na kolieska. Osem koliesok nechajte na ozdobu, ostatné rozmačkajte vidličkou na pyré.

Do hrnca vložte kyslú kapustu, nakrájanú cibuľu a bobkový list. Umyté a osušené bravčové pokrájajte na kúsky spolu s údeným mäsom, pridajte spolu s vopred namočenými hubami ku kapuste. 

Pomaranče umyte, ošúpte zo šupky a nakrájajte na malé kúsky, krájajte tak, aby v plode ostalo čo najviac šťavy. Šupku nakrájajte na tenké rezančeky. Kapustu očistíte a nakrájajte. Prichystanú a nakrájanú pomarančovú šupku zmiešajte s jogurtom.

Surovú červenú repu očistíte zo šupy a nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Do nastrúhanej repy zamiešajte prelisovaný alebo na drobno nasekaný cesnak, nakrájanú cibuľu, citrónovú šťavu a nakoniec zamiešajte pochúťkovú smotanu.