Zdravé recepty

Umytú a kartáčikom očistenú červenú ošúpte

a nakrájajte na malé kocky prípadne na tenké rezančeky (ja strúham na hrubom strúhadle).
Na oleji osmažte nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak.

V bazových bobuľkách je veľké množstvo vitamínu C, B, flavonoidy, ovocné kyseliny a to najmä kyselina jablčná, citrónová, askorbová, éterické oleje, farbivo atokyán, ktorý pôsobí ako antioxidant, čiže chráni bunkové membrány pred pôsobením voľných radikálov, triesloviny, pektín a iné látky.

Vajcia, alebo ak ste použili sójové mlieko , cukor a maslo vymiešajte do peny. Do múky vmiešajte sódu bikarbónu, zázvor a soľ - premiešajte.

Ovsené vločky sú ideálnym zdrojom bielkovín a zdravých tukov. Obsahujú bielkoviny a značné množstvo vitamínov B, E, ďalej železo, vápnik, lecitín a fosfor.

Polievka je výborná a jednoduchá na prípravu. Počas sezóny odporúčame využiť tento skvelý plod na lahodnú polievku.

 

Rastlinu treba zbierať na čo menej znečistenom mieste, napríklad v lese, na lúke alebo záhrade, ďalej od znečistených a zaprášených ciest . Vyberajte si mladú a čistú rastlinku, očistíte ju od hliny a trávy už pri zbere. Púpavu premyte pod studenou tečúcou vodou, nechajte odkvapkať a potom ju nadrobno nakrájajte do šalátu.

O liečivých účinkoch púpavy lekárskej sme už písali. Z púpavy nemusíme piť len čaje, ale môžeme túto rastlinku využiť aj do veľmi dobrých šalátov. Ich príprava je jednoduchá.

Brokolicu rozoberte, umyte, ružičky odkrojte z hlúbikov. Brokolicové hlúbiky ošúpte (tvrdšie časti nepoužívajte), nakrájajte ich na tenké plátky a poduste na masle s troškou vody a s nakrájanou cibuľou, potom rozmixujte. Zemiaky nakrájajte na malé kocky, varte.

Príjemná, lahodná a jemná chuť tohto kokteilu, ktorá nie len osvieži, ale aj zasýti. Z plátov melóna odstráňte všetky zrniečka a vložte do kokteilového pohára na rozmixovanie.

Odporúčame