vlaknina v potraveJe nestráviteľná časť rastlinnej potravy, ktorá má nulový obsah kalórií. Urýchľuje pohyb skonzumovanej potravy v celom tráviacom trakte, čistí črevný systém od nánosov, vstrebáva vodu, viaže na seba cholesterol a toxíny. Pevné častice vlákniny mechanicky (ako stierky) očisťujú steny čriev a tým zabraňujú vzniku ochorení.

Ďalej podporuje rast priaznivých črevných baktérií, má prebiotický účinok, všeobecne zlepšuje hygienu čreva. Zbytočne sa nehovorí: „Čisté črevo, zdravý človek".

Netreba sa čudovať, že viacerí trpia civilizačnými chorobami, ako je ochorenie srdca, ciev, rakovinou, obezitou alebo cukrovkou. Príčinou vzniku týchto ochorení býva zvyčajne nedodržiavanie základov racionálnej životosprávy a neustáleho stresu. Nezdravý životný štýl a stresový spôsob života vplýva aj na predčasnú úmrtnosť.

Pri nedostatočnom príjme vlákniny hrozia tráviace problémy

Veľkou chybou v stravovacích návykoch je nedostatočný príjem ovocia a zeleniny (najlepšie prirodzenom neupravovanom stave), ktoré okrem veľmi potrebnej vlákniny, obsahujú značne množstvo antioxidantov, vitamínov a minerálov. Pri zvýšenej dlhodobej konzumácii vlákniny je nutné organizmus zásobovať potrebným množstvom minerálnych látok. Vláknina viaže na seba nie len vodu a toxíny, ale aj minerály a neumožňuje im vstrebanie sa a využitie organizmom.

vlaknina


Jednou z viacerých ochorení pri nedostatočnom príjme vlákniny v potrave je aj vznik rakoviny hrubého čreva. Pochopiteľne aj tu sa pri vzniku podieľa viacej faktorov, ako množstvo a typ konzumovaných tukov, preferovaný životný štýl a iné. Zvyčajne u ľudí s dostatočným príjmom vlákniny je výskyt rakoviny čriev a nadváha omnoho zriedkavejší.

Zloženie vlákniny

Najviac obsahuje celulózu, hemicelulózu a lignín. Spoločne tieto zložky tvoria skupinu, ktorá sa všeobecne nazýva hrubá vláknina. Ak sa k ním pridá pektín je to kompletná vláknina potravy. Okrem spomínaných zložiek obsahuje vosky, chitíny, rastlinné gumy, betaglukány a oligosacharidy.

 ovocie

 

Doporučený denný príjem vlákniny


Denne by sa malo do organizmu dostať u zdravého dospelého jedinca aspoň 20 až 35 gramov vlákniny. Súčasný denný príjem vlákniny je zhruba 15 až 20 gramov. Pri konzumácií potravín bohatých na vlákninu je nevyhnutné dopĺňať organizmus dostatočným množstvom tekutín.

Najviac vlákniny obsahujú strukoviny, obiloviny (povrch zrna), pšeničné otruby, sušené slivky, orechy a samozrejme ovocie a zelenina a sladkovodná riasa chlorella.


Rozdelenie vlákniny:

  • na rozpustnú
  • nerozpustnú vo vode.

Vláknina je základnou živinou, ktorá má byť obsiahnutá v každodennom jedálničku. Príjem vlákniny a tekutín patrí k základom správnej a vyváženej výžive organizmu.

 

 Rebecca

ZDIEĽAJTE NÁS