Zdravé recepty

Prechádzka jarnou prírodou, slnečné lúče nabíjajú organizmus potrebnou pozitívnou energiou a odbúravajú nahromadený stres. Veľké plus pre svoje zdravia spravíte, ak si natrháte listy cesnaku medvedieho priamo v parku, alebo niekde v zátiší pod kríkmi na lúke.

Špenát; listová zelenina, ktorá obsahuje hlavne vitamín B3, B5, B6, E, C, A, K a kyselinu listovú, ďalej minerálne látky ako napríklad selén, železo, jód, zinok, draslík, horčík, vápnik, chróm a samozrejme i vlákninu. Je zdrojom 13 flavonoidových antioxidantov.
100 g špenátu = 20 kcal (diétna potravina)

Pomaranče umyte, ošúpte zo šupky a nakrájajte na malé kúsky, krájajte tak, aby v plode ostalo čo najviac šťavy. Šupku nakrájajte na tenké rezančeky. Kapustu očistíte a nakrájajte. Prichystanú a nakrájanú pomarančovú šupku zmiešajte s jogurtom.

Všeobecne je známe, že cvikla (červená repa) patrí medzi najliečivejšie druhy potravín. Jej zloženie posilňuje organizmus (imunitu), priaznivo pôsobí pri mnohých ochoreniach vrátane nádorových, okrem toho podporuje vylučovanie cholesterolu, olova a radioaktivních látok z organizmu, čím pôsobí na organizmus omladzujúco.

Prísun vitamínov do organizmu je počas celého roka veľmi nevyhnutný a o zime to platí viackrát. Chladné počasie, chrípkové obdobia telo vyčerpávajú, preto je nutné dobiť svoje telo dávkou prírodných vitamínov hoci aj jednoduchým šalátom, ktorý dodá do organizmu nie len vitamíny, minerálne látky, ale aj potrebnú vlákninu.

Fazuľu preberte, prepláchnite a zalejte vodou. Nechajte ju namočenú, najlepšie cez noc. Ráno ju môžete začať variť v tej istej vode, v ktorej bola fazuľa namočená. Pridajte bobkový list a rascu, nesoľte.

Červená repa je oddeliteľnou súčasťou viacerých národných kuchýň, ako je napríklad ruská neodmysliteľným borščom, alebo židovská kde je červená repa súčasťou viacerých národných pokrmov. Čo tak vyskúšať liečivú silu červenej repy a žeruchy v jednom šaláte.

Uvarené v šupe a vychladnuté zemiaky premiešajte s nakrájanou cibuľou, nahrubo nastrúhanými jabĺčkami a uhorkami, pridajte majonézu, dochuťte soľou (zdravšia je morská) a korením. Premiešajte.

Nakoniec primiešajte na osminky nakrájané vajíčka a nasekanú žeruchu.

Hlivu nakrájajte, mierne podlejte vodou a poduste. Takto pripravenú sceďte a pomeľte. Žemle namočte v mlieku, vytlačte a pridajte k pripravenej hlive. Cibuľu speňte na oleji a pridajte do zmesi. Osoľte, dochuťte korením, pridajte vajce a prelisovaný cesnak.

Odporúčame