Zdravé recepty

Kyslú kapustu sceďte z vody (kapustnice) cez sitko, nakrájajte na menšie kúsky. Červenú repu nakrájajte na tenké rezance prípadne nastrúhajte na hrubšom strúhadle, cibuľu na tenké pásiky nie príliš nadrobno, chren nastrúhajte najemno, môžete použiť aj sterilizovaný.

V osolenej vode uvaríte karfiol do polomäkka. Pokiaľ sa karfiol varí, spravte si zápražku z masla a múky. Pridajte do nej nastrúhaný syr. Zalejte mliekom a zmes neustále miešajte, aby sa syr rozpustil, nepripálil sa a vznikla vám hladká hustá omáčka.

Hlivu dôkladne očistiť, nakrájať na rezance a dobre prepláchnuť vodou. Cibuľu nakrájať nadrobno a speniť na oleji do sklovitá. K cibuli pridajte pripravenú hlivu, chvíľu opražte (pustí vodu), potom posypte mletou červenou paprikou, podlejte vodou a nechajte dusiť do mäkka.

Karfiol vopred nepredvárajte, pripravuje sa v surovom stave.

Vajcia rozšľahajte s troškou vody, pridajte múku. Múky iba toľko, aby vzniklo hladké cesto, nemá byť ani riedke ani husté.

Cukety nakrájame na tenké kolieska, cibuľu a cesnak nadrobno, papriku na rezančeky. Na rozpálenom oleji zapeníme cibuľu s cesnakom, pridáme pripravené cukety s paprikou. Osolíme, okoreníme, pridáme tymián a za stáleho miešania opekáme domäkka.

 

Ošúpanú cuketu umyjeme a aj s dužinou pokrájame na tenké plátky. Nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme cuketu, na rezance nakrájanú papriku, prelisovaný cesnak a krátko podusíme.



Citrusy sú bohaté na vitamín C, podporujú obranyschopnosť organizmu a sú skvelé ako života budič. Ovocie očistíte, nakrájajte na kúsky alebo plátky, dôkladne premiešajte a dajte vychladiť do chladničky.

Na prípravu tejto zdravej delikatesy potrebujete, celé listy žihľavy, ktoré v prvom rade trochu povaríte v slanej vode. Vodu ocedíte, lístky a výhonky vytlačíte a na jemno nakrájate.

Jednoduché a chutné jedlo. Ak máte prebytok cukiet je to ďalšia varianta ako ju skvelo zúžitkovať.

Odporúčame