Zdravé recepty

thumb hlivovy gulas

Na oleji speňte cibuľu, pridajte pokrájanú hlivu. Osoľte, zasypte rascou, paprikou a poduste. Keď sa voda z hlivy odparí, pridajte múku, opražte a potom zalejte studenou vodou. Takto prichystanú hlivu neustále miešate, až dovtedy pokiaľ šťava bude úplne hladká.

salat-z-citrusov

Citrusy sú bohaté na vitamín C, podporujú obranyschopnosť organizmu a sú skvelé ako života budič. Ovocie očistíte, nakrájajte na kúsky alebo plátky, dôkladne premiešajte a dajte vychladiť do chladničky.

zihlavovy spenat

Na prípravu tejto zdravej delikatesy potrebujete, celé listy žihľavy, ktoré v prvom rade trochu povaríte v slanej vode. Vodu ocedíte, lístky a výhonky vytlačíte a na jemno nakrájate.

salat z cervenej repy s kyslou kapustou

Kyslú kapustu sceďte z vody (kapustnice) cez sitko, nakrájajte na menšie kúsky. Červenú repu nakrájajte na tenké rezance prípadne nastrúhajte na hrubšom strúhadle, cibuľu na tenké pásiky nie príliš nadrobno, chren nastrúhajte najemno, môžete použiť aj sterilizovaný.

karfiol v_syrovej_omacke

V osolenej vode uvaríte karfiol do polomäkka. Pokiaľ sa karfiol varí, spravte si zápražku z masla a múky. Pridajte do nej nastrúhaný syr. Zalejte mliekom a zmes neustále miešajte, aby sa syr rozpustil, nepripálil sa a vznikla vám hladká hustá omáčka.

hliva ustricova

Hlivu dôkladne očistiť, nakrájať na rezance a dobre prepláchnuť vodou. Cibuľu nakrájať nadrobno a speniť na oleji do sklovitá. K cibuli pridajte pripravenú hlivu, chvíľu opražte (pustí vodu), potom posypte mletou červenou paprikou, podlejte vodou a nechajte dusiť do mäkka.

zapekaný karfiol

Karfiol vopred nepredvárajte, pripravuje sa v surovom stave.

Vajcia rozšľahajte s troškou vody, pridajte múku. Múky iba toľko, aby vzniklo hladké cesto, nemá byť ani riedke ani husté.

cuketa02

Cukety nakrájame na tenké kolieska, cibuľu a cesnak nadrobno, papriku na rezančeky. Na rozpálenom oleji zapeníme cibuľu s cesnakom, pridáme pripravené cukety s paprikou. Osolíme, okoreníme, pridáme tymián a za stáleho miešania opekáme domäkka.

 

thumb cuketa pecena

Ošúpanú cuketu umyjeme a aj s dužinou pokrájame na tenké plátky. Nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme cuketu, na rezance nakrájanú papriku, prelisovaný cesnak a krátko podusíme.



Odporúčame