Potraviny a výživa

Najviac jahňacieho mäsa sa skonzumuje v období veľkonočných sviatkov. Pritom jahňacina by mala byť súčasťou nášho jedálnička po celý rok.

V súčasnosti máme na trhu veľkú škálu našich, ale najmä zahraničných syrov. Spotrebitelia majú často problém vybrať si z nich ten kvalitný. Skutočne dobrý, kvalitný syr by mal byť vyrobený iba z kvalitného mlieka, bez náhrad a hlavne by mal byť dobre vykysnutý a vyzretý.

Tak ako k letu patria zeleninové šaláty, zimu si len ťažko vieme predstaviť bez polievok. V zimných mesiacoch, kedy teplota vonku klesá niekoľko stupňov pod nulou, potrebuje naše telo nutne zahriať.

Magnézium (horčík) je veľmi dôležitý minerál, ktorý pomáha ľudskému telu fungovať správne. Približne polovica horčíka v ľudskom tele sa nachádza v kostiach, zvyšok je vo svaloch, žľazách s vnútorným vylučovaním a v krvi.

Nadácia britského „kuchára bez čapice“ učí deti v slovenských škôlkach a školách, prečo je dôležité jesť ovocie a zeleninu

Už ako deťom nám rodičia vždy hovorili, aby sme si nezabudli umyť ovocie pred jedlom. Mala by to byť od každého z nás úplná samozrejmosť. Ale viete kedy je ovocie naozaj správne umyte?

Kyslá kvasená kapusta bola od nepamäti bežnou súčasťou slovenskej kuchyne. V dávnej dobe nesmela chýbať v žiadnej špajzy. Bol to nielen zdroj obživy, ale i vitamínu C, B3, B5, B6 a B12. Obsahuje tiež minerály a stopové prvky, najmä draslík, železo, horčík a zinok.

Čokoláda, najobľúbenejšia sladká maškrta po celom svete. Jej špecifická vôňa a chuť, ktorá sa pomaly rozplýva na jazyku, vie opantať zmysly nejedného z nás. Niet sa ale čomu čudovať, veď len celosvetová ročná spotreba kakaových bôbov je niekoľko miliónov ton.

Tradičný kváskový chlieb je v posledne dobe skloňovaný zo všetkých strán. Informácie o ňom sa nájdu kdekoľvek, kde sa spomína aj zdravé stravovanie a sú spomínané rôzne jeho priaznivé účinky.

Ak máte celiakiu, jesť lepok nemôžete, to je jasné. Mali by ste ho ale obmedziť alebo úplne vyradiť, aj keď ste zdravý? Škodí lepok vášmu telu alebo je to len zbytočné strašenie?

Už dozrievajú! Bobuľky malé ako hrášok, sladké ako med a modré ako najmodrejší Šmolko. Sezóna čučoriedok sa začala, vyťažte z nej maximum!
Príroda nás obdarila veľkým bohatstvom a neraz sa stáva, že tie najväčšie poklady sú ukryté v najmenších veciach.

Nieje nič nezvyčajné, že mnohí máme problémy s trávením, trpíme nadmerným nafukovaním a plynatosťou či dokonca častou hnačkou či zápchou? Reklama nám hovorí, aby sme siahli po rôznych tabletách na zmiernenie príznakov. Prečo ale nevyskúšate osvedčené prírodné recepty? Neviete čo je na to vhodné? Poradíme vám.

Odporúčame