Potraviny a výživa

Počuli ste už o paleo stravovaní, no stále poriadne neviete, čo to vlastne je? Tento zaujímavý trend sa teší veľkej obľube aj medzi bežnými ľuďmi, aj medzi športovcami. Ako sa líši toto stravovanie od ostatných a o čom v ňom vlastne ide? Zostavili sme pre vás aj jedálniček s tipmi, čo jesť.

Kolostrum je jedna z prvých vecí, ktoré odovzdáva matka dieťaťu. Kolostrum, mledzivo alebo prvé mlieko vytvára mliečna žľaza naviac 72 hodín po pôrode a toto malé množstvo lepkavej žltej alebo bielej tekutiny je veľmi dôležité pri budovaní imunity každého mláďaťa, kedy ho už nechráni imunologicky bezpečné prostredie maternice.

Symptómy laktózovej intolerancie sú len veľmi ťažko odlíšiteľné od alergie na kravské mlieko. Napriek tomu ide o dva celkom iné zdravotné problémy, ktoré majú pre človeka rozdielne následky a obmedzenia pri stravovaní. Viete, ktoré to sú?

Keď sa povie slovo závislosť, najčastejšie evokuje spojitosť s alkoholom, cigaretami, drogami. Až následne prichádzajú na um výdobytky techniky ako smartfón, tablet, televízor, auto. Ale je tu ešte niečo iné. Sacharidy. Drvivá väčšina ľudí ich konzumuje každý deň. Patríš k nim? Si ich otrokom?

V dnešnom článku sa dočítate, prečo máme niekedy chuť jesť sladkosti a ako sa tomu dá zabrániť.

Najviac jahňacieho mäsa sa skonzumuje v období veľkonočných sviatkov. Pritom jahňacina by mala byť súčasťou nášho jedálnička po celý rok.

V súčasnosti máme na trhu veľkú škálu našich, ale najmä zahraničných syrov. Spotrebitelia majú často problém vybrať si z nich ten kvalitný. Skutočne dobrý, kvalitný syr by mal byť vyrobený iba z kvalitného mlieka, bez náhrad a hlavne by mal byť dobre vykysnutý a vyzretý.

Tak ako k letu patria zeleninové šaláty, zimu si len ťažko vieme predstaviť bez polievok. V zimných mesiacoch, kedy teplota vonku klesá niekoľko stupňov pod nulou, potrebuje naše telo nutne zahriať.

Magnézium (horčík) je veľmi dôležitý minerál, ktorý pomáha ľudskému telu fungovať správne. Približne polovica horčíka v ľudskom tele sa nachádza v kostiach, zvyšok je vo svaloch, žľazách s vnútorným vylučovaním a v krvi.

Nadácia britského „kuchára bez čapice“ učí deti v slovenských škôlkach a školách, prečo je dôležité jesť ovocie a zeleninu

Už ako deťom nám rodičia vždy hovorili, aby sme si nezabudli umyť ovocie pred jedlom. Mala by to byť od každého z nás úplná samozrejmosť. Ale viete kedy je ovocie naozaj správne umyte?

Kyslá kvasená kapusta bola od nepamäti bežnou súčasťou slovenskej kuchyne. V dávnej dobe nesmela chýbať v žiadnej špajzy. Bol to nielen zdroj obživy, ale i vitamínu C, B3, B5, B6 a B12. Obsahuje tiež minerály a stopové prvky, najmä draslík, železo, horčík a zinok.

Odporúčame