Pestom si môžete dokonale dochutiť takmer každé jedlo. Jeho príprava je jednoduchá a dá sa vyrobiť v rôznych variáciách.
Pestom je skutočne chutnou zmesou byliniek alebo zeleniny. Postup pri príprave je rovnaký pri každej variácii – stačí zmiešať ingrediencie buď mixérom alebo mažiarom. Celá príprava by mala trvať do 10 minút a navyše bude jeho chuť úplne iná a najmä lepšia keď si ho pripravíte doma.
Pesto z medvedieho cesnaku
Pripravte si 200 g medvedieho cesnaku, 100 h orechov, 300 ml olivového oleja a soľ a korenie podľa chuti. Najskôr umyte a dobre usušte medvedí cesnak a dajte ho do mixéra. Pridajte orechy a olivový olej a podľa chuti aj soľ a korenie. Všetky ingrediencie dobre rozmixujte. Hotové pesto preložte do uzatvárateľnej nádoby a skladujte v chladničke. Po použití pesta zalejte vždy to, ktoré zostáva olejom, aby vám pesto vydržalo dlhšie.
Bazalkové pesto
Na prípravu budete potrebovať 2 šálky lístkov bazalky, strúčik cesnaku, 30 g parmezánu, 30 g píniových orieškov a 60 ml olivového oleja. Do mixéra dajte cesnak a opražené píniové oriešky a rozmiešajte. Pridajte osušenú bazalku, olej a mixujte ale len krátko, aby bazalka nestrácala svoju farbu. Pridajte aj parmezán, trochu citrónovej šťavy, soli, soľ, korenie a domixujte. Pesto potom preložte do nádobky. Povrch pesta zalejte trochou olivového oleja, nádobku uzatvorte viečkom a skladujte v chladničke.
Pesto zo sušených paradajok
Budete potrebovať 100 g sušených paradajok v olivovom oleji, 50 g ošúpaných mandlí, 50 g parmezánu, olivový olej a petržlenovú vňať. Rozmixujte sušené paradajky s mandľami parmezánom. Pridajte olej, ktorý bol pri paradajkách a to v takom množstve aké husté chcete mať pesto. Pridajte aj nasekanú petržlenovú vňať. Povrch zalejte olivových olejom.
Bylinkové pesto
Pesto si môžete pripraviť aj zo zmesi rôznych byliniek. Nachystajte si 80 g byliniek – napr bazalka, pažítka, koriander, petržlenová vňať alebo mäta. Jednu cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, hrsť nasekaných mandlí, olivový olej, soľ, korenie. Najskôr umyte a usušte bylinky a odstopkujte ich. Dajte ich do mixéra s cibuľou, cesnakom a mandľami. Pridajte olivový olej a rozmixujte. Ak chcete, môžete ho ďalej dochucovať soľou, korením.
autor: redakcia
foto: pixabay.com