recept medvedi cesnak pestoPestom si môžete dokonale dochutiť takmer každé jedlo. Jeho príprava je jednoduchá a dá sa vyrobiť v rôznych variáciách.

Pestom je skutočne chutnou zmesou byliniek alebo zeleniny. Postup pri príprave je rovnaký pri každej variácii – stačí zmiešať ingrediencie buď mixérom alebo mažiarom. Celá príprava by mala trvať do 10 minút a navyše bude jeho chuť úplne iná a najmä lepšia keď si ho pripravíte doma.


Pesto z medvedieho cesnaku

Pripravte si 200 g medvedieho cesnaku, 100 h orechov, 300 ml olivového oleja a soľ a korenie podľa chuti. Najskôr umyte a dobre usušte medvedí cesnak a dajte ho do mixéra. Pridajte orechy a olivový olej a podľa chuti aj soľ a korenie. Všetky ingrediencie dobre rozmixujte. Hotové pesto preložte do uzatvárateľnej nádoby a skladujte v chladničke. Po použití pesta zalejte vždy to, ktoré zostáva olejom, aby vám pesto vydržalo dlhšie.

pesto medvedi cesnak


Bazalkové pesto

Na prípravu budete potrebovať 2 šálky lístkov bazalky, strúčik cesnaku, 30 g parmezánu, 30 g píniových orieškov a 60 ml olivového oleja. Do mixéra dajte cesnak a opražené píniové oriešky a rozmiešajte. Pridajte osušenú bazalku, olej a mixujte ale len krátko, aby bazalka nestrácala svoju farbu. Pridajte aj parmezán, trochu citrónovej šťavy, soli, soľ, korenie a domixujte. Pesto potom preložte do nádobky. Povrch pesta zalejte trochou olivového oleja, nádobku uzatvorte viečkom a skladujte v chladničke.


Pesto zo sušených paradajok

Budete potrebovať 100 g sušených paradajok v olivovom oleji, 50 g ošúpaných mandlí, 50 g parmezánu, olivový olej a petržlenovú vňať. Rozmixujte sušené paradajky s mandľami parmezánom. Pridajte olej, ktorý bol pri paradajkách a to v takom množstve aké husté chcete mať pesto. Pridajte aj nasekanú petržlenovú vňať. Povrch zalejte olivových olejom.

pesto susene paradajky


Bylinkové pesto

Pesto si môžete pripraviť aj zo zmesi rôznych byliniek. Nachystajte si 80 g byliniek – napr bazalka, pažítka, koriander, petržlenová vňať alebo mäta. Jednu cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, hrsť nasekaných mandlí, olivový olej, soľ, korenie. Najskôr umyte a usušte bylinky a odstopkujte ich. Dajte ich do mixéra s cibuľou, cesnakom a mandľami. Pridajte olivový olej a rozmixujte. Ak chcete, môžete ho ďalej dochucovať soľou, korením.

autor: redakcia
foto: pixabay.com

ZDIEĽAJTE NÁS