Potraviny a výživa

Nadácia britského „kuchára bez čapice“ učí deti v slovenských škôlkach a školách, prečo je dôležité jesť ovocie a zeleninu

Už ako deťom nám rodičia vždy hovorili, aby sme si nezabudli umyť ovocie pred jedlom. Mala by to byť od každého z nás úplná samozrejmosť. Ale viete kedy je ovocie naozaj správne umyte?

Kyslá kvasená kapusta bola od nepamäti bežnou súčasťou slovenskej kuchyne. V dávnej dobe nesmela chýbať v žiadnej špajzy. Bol to nielen zdroj obživy, ale i vitamínu C, B3, B5, B6 a B12. Obsahuje tiež minerály a stopové prvky, najmä draslík, železo, horčík a zinok.

Čokoláda, najobľúbenejšia sladká maškrta po celom svete. Jej špecifická vôňa a chuť, ktorá sa pomaly rozplýva na jazyku, vie opantať zmysly nejedného z nás. Niet sa ale čomu čudovať, veď len celosvetová ročná spotreba kakaových bôbov je niekoľko miliónov ton.

Tradičný kváskový chlieb je v posledne dobe skloňovaný zo všetkých strán. Informácie o ňom sa nájdu kdekoľvek, kde sa spomína aj zdravé stravovanie a sú spomínané rôzne jeho priaznivé účinky.

Ak máte celiakiu, jesť lepok nemôžete, to je jasné. Mali by ste ho ale obmedziť alebo úplne vyradiť, aj keď ste zdravý? Škodí lepok vášmu telu alebo je to len zbytočné strašenie?

Už dozrievajú! Bobuľky malé ako hrášok, sladké ako med a modré ako najmodrejší Šmolko. Sezóna čučoriedok sa začala, vyťažte z nej maximum!
Príroda nás obdarila veľkým bohatstvom a neraz sa stáva, že tie najväčšie poklady sú ukryté v najmenších veciach.

Nieje nič nezvyčajné, že mnohí máme problémy s trávením, trpíme nadmerným nafukovaním a plynatosťou či dokonca častou hnačkou či zápchou? Reklama nám hovorí, aby sme siahli po rôznych tabletách na zmiernenie príznakov. Prečo ale nevyskúšate osvedčené prírodné recepty? Neviete čo je na to vhodné? Poradíme vám.

Leto je čas, kedy ľahké oblečenie neúprosne nastavuje zrkadlo vášmu jedálničku. V snahe spáliť kilá, ktoré sa nahromadili počas chladnejších mesiacov, mnoho žien siahne po zúfalých riešeniach. Internet je plný „zaručených“ rád, ako schudnúť. Niektoré z nich sú celkom bizarné, iné nebezpečné, ďalšie zas pomáhajú marketingu. Ako sa v tejto spleti informácií nestratiť?

Sú to potraviny s vysokým obsahom nutričných látok v prirodzenom a synergickom komplexe, ktoré boli upravované minimálne a výlučne celkom šetrnými technológiami, zachovávajúcimi obsah enzýmov, vitamínom a ďalších živých látok.

Každý kto sa len trošíčku zaujíma o zdravú výživu a nie je mu ľahostajné vlastné telo, dobre vie, že tvaroh nie je len náplň do koláčov a buchiet.
Vyrába sa z tepelne ošetreného kravského mlieka. Základom výroby je zrážanie mlieka kyselinou mliečnou, ktorá vzniká z mliečneho cukru (laktózy) pôsobením kultúr kyslomliečnych baktérií.

Pojem život v USA sa častokrát spája s nezdravou životosprávou, rýchlymi občerstveniami, veľkými porciami či litrami Coca-coly. Avšak Spojené štáty americké majú široký výber potravín, pokrmov, reštaurácií či maškŕt, od tých pre naše telo zdravších a ľahšie stráviteľných, až po tie, ktoré sme uvádzali vyššie.

Odporúčame