Je mlieko pre nás potrebné? Každý človek je iný a mlieko preto môže jednému pomôcť a inému uškodiť.
V detstve sme zvyknutí na to, že nám každý hovorí o potrebe piť mlieko. V dospelosti to už zrejme neplatí, aspoň podľa vyjadrení v posledných rokoch. S mliekom sa spájajú mýty a polopravdy, vo všeobecnosti by sme sa však mali držať zásady, že ak nám mlieko vyslovene neškodí, môžeme ho piť. A dokonca môže byť aj prevenciou pred ochoreniami.
Účinky pre zdravie
Mlieko obsahuje vitamíny, minerálne látky, mliečny tuk, bielkoviny a cukor zvaný laktóza. Bielkoviny sú potrebné pre rast a svalovú hmotu, minerálny látky sú dôležité pre tvorbu zubov a kostí, laktóza je zdrojom energie a u detí je potrebná pre vývoj mozgu a nervových tkanív. Mlieko je známym zdrojom vápnika, ktorý je potrebný pri prevencii osteoporózy, na rast a spevnenie kostí. Okrem toho zabezpečuje konzumovanie mlieka prevenciu pred kardiovaskulárnymi ochoreniami a podporu pamäte.Zdrojmi živín sú okrem mlieka aj ďalšie mliečne výrobky – jogurt, syry, šľahačka či kyslá smotana. Ideálne je tieto produkty kombinovať, počas dňa by sme si mali dať približne tri mliečne výrobky.
V našich podmienkach je najčastejšie dostupné kravské mlieko, vhodnými sú ovčie alebo kozie mlieko. Mali by ste siahať najmä po polotučnom alebo plnotučnom mlieku, nízkotučné neobsahuje dostatok tukov potrebných pre telo.
Laktózová intolerancia a alergia na mlieko
Tí, ktorým chýba enzým laktáza potrebného na trávenie cukru v mlieku majú laktózovú intoleranciu a trpia bolesťami brucha, nadúvaním či hnačkami. V takom prípade by malo stačiť zvoliť výrobok so žiadnym alebo minimálnym množstvom laktózy a ťažkosti by mali zmiznúť.
Prirodzene menšie množstvo laktózy je v jogurtoch, syroch a zakysaných mliečnych výrobkoch, preto sú tieto výrobky vhodnejšie pre ľudí s intoleranciou. Dôvodom je aj to, že obsahujú živé kultúry, ktoré pomáhajú laktózu štiepiť.
V prípade alergie na mliečnu bielkovinu treba mlieko a všetky potraviny, ktoré laktózu obsahu úplne vylúčiť z jedálnička a nájsť náhradný zdroj bielkovín. Pri alergii sa už okrem hnačky alebo nafukovania môžu objaviť aj respiračné alebo kožné problémy.
Bezlaktózové produkty
Na trhu už možno nájsť aj bezlaktózové produkty – tie síce obsahujú mliečnu bielkovinu ale už nie laktózu, preto sú vhodné práve pri výskyte intolerancie, nie však pri výskyte alergie. Okrem mlieka sa dnes už dajú nakúpiť rôzne bezlaktózové výrobky ako syr, tvaroh, jogurty či smotana.
Rastlinné mlieka
Vhodnou alternatívou pri intolerancii alebo pre tých, ktorí chcú nahradiť mlieko z iných dôvodov sú rastlinné mlieka. Aj pri nich však treba pozorne čítať zloženie či neobsahujú zložku, ktorá by mohli uškodiť. Na výber je mandľové, kokosové, ryžové, ovsené alebo aj sójové mlieko. Práve pri sójovom si však treba dať pozor – aj toto mlieko môže spôsobiť nafukovanie.
Čerstvé alebo trvanlivé mlieko?
Trvanlivé mlieko sa od čerstvého takmer nelíši. Tepelným spracovaním sa stratí najviac 10% výživných látok. Pri výrobe trvanlivého mlieka sa nepridávajú konzervačné či ďalšie látky a tepelné spracovanie navyše zabezpečí, že mlieko neobsahuje choroboplodné zárodky.
Mlieku sa nemusíte vyhýbať
Keďže sa o mlieku objavujú rozličné informácie, je ťažké vedieť či by sme mlieko vôbec mali konzumovať. Záver je však celkom jednoduchý - ak nepozorujete zdravotné ťažkosti tak si mlieko pokojne môžete dopriať. Ak by sa niekedy vyskytli problémy, odporúčame poradiť sa s odborníkmi či nejde o spomínanú intoleranciu alebo alergiu.
Môže vás zaujímať:
- Alergia na kravské mlieko neznamená pohromu.
- Kozie mlieko pre tých, ktorí sa starajú o svoje zdravie
autor: redakcia
foto: pixabay.com, pexels.com