Oregano poznáme aj pod názvom pamajorán obyčajný. Prísada, ktorú využívame v kuchyni má však aj liečivé účinky.
Účinky oregana poznali už ľudia v dávnych obdobiach. Využívali ho ako dezinfekčný prostriedok a dokonca aj na liečbu bolesti hlavy. Je to aromatická bylina, ktorú nájdeme rásť na lúkach a stráňach. Dorastie až do výšky 50-60 cm a pripomína menší krík.
Pestovanie oregana
Oregano nájdeme na slnečných miestach a môžeme ho pestovať doma v kvetináči alebo v skalke. Na tento účel je vhodné buď oregano krétske alebo francúzske. Stanovisko by malo mať suchšiu piesočnú pôdu s dostatkom živín a byť najmä na mieste, kde je množstva slnka. Ak sa rozhodnete mať oregano v skalke, musíte ho pred zimou ostrihať a prikryť lístím.
Na pestovanie v kvetináči je vhodné oregano compactum, ktoré vytvorí malý krík. Aj v byte by malo byť umiestnené na slnečnom mieste tak aby nebolo v prievane.
Zber
Oregano sa zbiera počas letných mesiacov ideálne predpoludním počas slnečných dní – vtedy vylučuje najviac vonných silíc. Zbierajú sa celé stonky tesne nad drevnatou časťou. Stonky sa zviažu do zväzkov a sušia. Po usušení listy skladujeme vo fľašiach na tmavom mieste. Listy sa potom môžu spotrebovávať počas celého roka.
Čo obsahuje oregano
Bylinka obsahuje triesloviny, horčiny, silice, antioxidanty, vitamíny A a C, minerály, flavonoidy i látku zvanú karvakrol, ktorá je antimikrobiálna.
Pri ktorých zdravotných problémoch môže oregano pomôcť?
Oregano má podobne ako iné bylinky priaznivé účinky na zdravie. Vyznačuje sa silnými antibiotickými a protizápalovými účinkami a používa sa proti plesniam a baktériám. Nápomocným môže byť pri vykašliavaní hlienov, ochoreniach priedušiek a pľúcnych chorobách. Využiť ho môžu aj tí, ktorí bojujú so zápalmi, plesňami alebo problémami s tráviacou sústavou. Pomôcť môže aj pri neurologických ochoreniach či nespavosti.
Použitie v kuchyni
Listy alebo aj vňať sa dajú použiť buď sušené alebo čerstvé na dochucovanie jedál. Vhodné je do šalátov, na dochutenie ryže, polievok, mäsa a výborné dochutí pizzu a akékoľvek jedlá s paradajkami. Oregano sa spája s talianskou kuchyňou, v ktorej sa hojne využíva. Je aj jednou zo súčastí známeho provensálskeho korenia. Oregano môžete pridať aj do domáceho kečupu, pesta alebo zeleninového smoothie.
Čaj z oregana
Budete potrebovať lyžičku oregana a 2 dcl vriacej vody. Čaj nechajte lúhovať približne na 10 minút.
Oreganový olej
Oreganový olej sa z hľadiska zdravotných benefitov zaraďuje medzi oceňované prípravky. Olej má antioxidačné a protizápalové účinky. Môže sa použiť na štípance od hmyzu, kurie oká, plesne aj akné. Pri kombinovaní s vodou je vhodný aj na dezinfekciu ústnej dutiny vo forme kloktadla.
Olej si môžete vyrobiť aj doma. Budete potrebovať listy (čerstvé alebo sušené) a olej. Ak použijete čerstvé listy, musia byť dobre umyté a vysušené. Ak máte sušené oregano tak listy namrvte. Vložte ich do uzatvárateľnej nádoby a zalejte olejom. Na panvici zohrejte vodu, odstavte ju tesne pred bodom varu. Do panvice vložte pohár s oreganom a olejom a približne na 5-10 minút. Pohár potom umiestnite na cca 10 dní na teplé a tmavé miesto. Po tomto období olej sceďte do uzatvárateľnej fľaše.
autor: redakcia
foto: pixabay.com