rakytnik zmrazenieJe výborný na podporu imunity a pomáha pri kašli či pri ďalších zdravotných problémoch. Zdravé plody rakytníka si môžete vychutnávať počas celého roka ak ich po zbere dáte zamraziť.

Rakytník obsahuje cenné minerály ako horčík, vápnik, železo, fosfor, vitamíny (A, B1, B12, E, K, P a najmä veľké množstvo vitamínu C), keratinoidy či kyselinu jablčnú a citrónovú a veľké množstvo antioxidantov. Sú v ňom obsiahnuté aj proteínové látky a mononenasýtené mastné kyseliny. Plody rakytníka majú protizápalové a antivírusové účinky. Odporúčajú sa konzumovať pri reumatických ochoreniach, výskyte vysokého cholesterolu alebo pri ateroskleróze. Rakytník môže mať prospešné účinky pre cievy a srdce a pôsobí preventívne proti srdcovo-cievnym ochoreniam.

Ideálne je ak môžete rakytník pestovať doma. Nejde o náročnú rastlinu – darí sa jej na slnečnom a suchom mieste. Potrebuje dostatok miesta kvôli rozsiahlemu koreňovému systému.

rakytnik ako zmrazitPrečo mraziť rakytník?

Plody rakytníka majú kyslú až citrusovú chuť, preto nie sú príliš vhodné na priame konzumovanie. Dobrou správou, že ich môžete zmraziť a dosiahnuť, že sa dôležité látky obsiahnuté v rakytníku zachovajú na dlhé obdobie. Po zmrazení môžete bobuľky pridávať napr. do kaše alebo do smoothie. Z rakytníka sa pripravujú šťavy, džemy, čaje, sirupy alebo olej.

Rakytník zbierame na jeseň ideálne počas slnečného počasia. Ak ho chceme využiť na prípravu džemu, kompótu alebo zaváranín, zbierame ho v čase, keď plody zožltnú, no nie sú celkom oranžové. Vtedy obsahujú najväčšie množstvo vitamínov a živín. Keď už majú jasnú oranžovú farbu, sú vhodnejšie skôr na šťavu a oleje.


Postup zmrazovania rakytníka

K zmrazeniu by ste mali pristúpiť čo najskôr po zbere, pretože už pri izbovej teplote sa niektoré dôležité zložky začínajú strácať. Môžete si vybrať či budete plody zbierať samostatne alebo aj s celou vetvičkou.

Najjednoduchším spôsobom je zozbierať celé vetvičky. Ak ich zozbierate, očistite ich od lístkov, prepláchnite a nechajte vyschnúť. Vložte ich potom do vrecúšok a do mrazničky. Toto prvotné mrazenie pri -20 stupňoch Celzia môže trvať aj viac ako 2-3 dni. Bobuľky sa po tejto dobe ľahko oddelia od vetvičiek a vy ich môžete nasypať do vrecúšok a opäť ich dať do mrazničky.

rakytnik zmrazenie postup

Ak plody zozbierate samostatne, jemne ich umyte a nechajte vyschnúť. Dajte ich na 2-3 dni do mrazničky pri -20 stupňoch Celzia, potom ich môžete zobrať a uskladňovať vo vrecúškach, ktoré necháte v mrazničke so štandardnou mínusovou teplotou.

Zmrazenie je výborným spôsobom ako môžete dlhodobo uskladňovať plody a využívať ich buď na prípravu čaju, džemu alebo sirupu.

autor: redakcia
foto: pixabay.com

ZDIEĽAJTE NÁS