lyofilizovane ovocie vitaminyMrazom sušené ovocie zaznamenáva veľký úspech. Jeho nespornou výhodou je fakt, že sa vďaka zamrazeniu ovocia uchovávajú nutričné hodnoty, vitamíny a farby.

Potraviny sa mrazom sušili už v minulosti. Už vtedy ľudia vedeli, že mrazenie pomáha uchovať všetky dôležité živiny a ovocie dlho vydrží. Dnes je tento proces rýchlejší a pohodlnejší vďaka moderným technológiám. Momentálne je o lyofilizované ovocie veľký záujem a spájajú sa s ním viaceré výhody. Výsledok je navyše takmer identický ako čerstvé ovocie.


Zachovanie vitamínov a nutričných hodnôt

Sušenie začína pri teplote -30 °C, a to obyčajne do dvoch hodín po zbere. Po zmrazení sa ovocie skladuje v komorách s nízkou teplotou, až -60°C. V komore sa zároveň zmenšuje tlak až po úroveň vákua. Nízke teploty zabezpečia, že sa zachovávajú vitamíny aj farbivá. V prípade iného druhu konzervácie alebo pri jednoduchom skladovaní už dochádza k stratám vitamínov. Ide o šetrný spôsob, akým sa dajú okrem vitamínov uchovať aj antioxidanty, flavonoidy a ďalšie prospešné látky.

lyofilizovane ovocie vyhody

Lyofilizáciou vzniká produkt bez baktérií, kvasiniek a plesní. Voda sa z produktu vytratí bez toho, že by ovocie stratilo svoju štruktúru. Znamená to, že sa v produkte nachádzajú len 2% vody a až 98 % sušiny. Výsledná podoba ovocia je taká, že má nízku hmotnosť, nedochádza k strate chuti či farby a je možné ho skladovať na obdobie dlhých rokov – tým, že neobsahuje vodu mu nehrozí, že by sa začalo kvasiť alebo plesnivieť.

Vitamíny, ktoré nakupujeme vo forme tabliet môžeme nahradiť ovocím sušeným mrazom. Výhodou oproti tabletám je to, že sú živiny v prírodnej forme a telo ich preto môže prijať vo vyššej miere ako v prípade tabliet.


Výrazná chuť

Mrazom sušené ovocie je bez konzervantov a pridaného cukru. Uvádza sa, že ovocie má aj výraznejšiu a lepšiu chuť v porovnaní s čerstvým ovocím. Je to preto dobrý spôsob, ako si môžete vychutnať aj ovocie mimo sezóny. Ide preto o dobrú alternatívu keď nemáte čerstvé ovocie, no chcete si ho i tak vychutnať. Ľahko si môžete zohnať akékoľvek bobuľové alebo i tropické ovocie.

mrazom susene ovocie pouzitie


Zdravá pochúťka

Lyofilizované ovocie môžete použiť rovnako ako čerstvé – touto chrumkavou a sladkou dobrotou môžete dochutiť jogurty, kaše, domáce zmrzliny alebo ho pridať do smoothie. Ovocie je aj chutným snackom na výlety, do školy alebo do práce. Môžete is pochutnať napr. na lyofilizovaných čučoriedkach, brusniciach, černiciach, malinách, jahodách, čerešniach alebo slivkách či jablkách.

Často sa využíva aj ako dekorácia na zákuskoch alebo tortách. Vhodné je prakticky na akýkoľvek dezert, ktorý chcete ozdobiť a dochutiť. Vďaka intenzívnej vôni a chuti si mrazom sušené ovocie možno aj vy rýchlo obľúbite.

autor: redakcia
foto: pixabay.com

ZDIEĽAJTE NÁS