jesen posilnenie imunityPríchod jesene kladie vždy zvýšené nároky na náš imunitný systém. Preto je dôležité ešte pred nástupom chladných dní, začať posilňovať svoju imunitu.

Dá sa to rôznymi spôsobmi. Kvalitným spánkom, pravidelným cvičením alebo vhodnou stravou. Dnes sa pozrieme práve na to, aké potraviny by sme mali jesť, pokiaľ chceme nakopnúť svoj imunitný systém.

Základný kameň imunity človeka leží na mieste, kde by ste ho nečakali. V tráviacom trakte. Podľa vedcov v našich črevách sa nachádza až 70% imunitných buniek. Vďačíme za to najmä črevnej mikroflóre, o ktorú sa však treba pravidelne starať. Ako? Tým, že baktériám v tráviacom trakte poskytneme dostatok vhodnej potravy pre ich vlastnú činnosť.


Potraviny ako zdroj prebiotík

Na tento účel slúžia takzvané prebiotiká. Ide o špeciálne rastlinné vlákna, ktoré pôsobia ako hnojivá a stimulujú rast zdravých baktérií v čreve. Nachádzajú sa vo viacerých potravinách, ktoré môžeme nájsť bežne v ponuke hypermarketov.

Za zdroj prebiotík sa považujú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny obsahujúce komplexné sacharidy ako je vláknina a odolný škrob. Tie sa nerozložia v žalúdku, ale prechádzajú až do čriev, kde sa stávajú potravou pre mikróby.

V obchode by sme mali stiahnuť najmä po:

  • Zelenina - pór, cibuľa, cesnak, špargľa zemiaky
  • Ovocie - banány, jahody, citrusové plody, kiwi, jablká
  • Ostatné - ľanové semiačka, ovos, fazuľa, pšenica, raž


Imunitný systém podporíte aj probiotikami

Druhým kľúčovým prvkom črevnej mikroflóry a teda aj imunitného systému sú samotné živé mikroorganizmy. Tie vieme v našom tele nie len podporovať, ale ich do tela cielene dodávať. Na tento účel slúžia probiotiká. Ide o špecifické kmene baktérií, ktoré pomáhajú rozširovať populáciu črevnej mikroflóry.

Probiotiká sa väčšinou cielene užívajú najmä počas ochorení, kedy sú predpísané antibiotiká. Tie si totiž nevyberajú a v tele zabíjajú ako zlé, tak aj dobré baktérie. Za vynikajúci zdroj probiotík sa považujú kysnuté mliečne výrobky. Teda jogurt, zakysaná smotana či kefír.

jogurt zdravie

Probiotiká však nájdeme aj v ďalších kvasených produktoch ako je burčiak, nakladané uhorky, kyslá kapusta či kombucha.


Najlepšie potraviny na posilnenie imunity

Med

Patrí k tradičným posilňovačom imunity už od nepamäti. Pokiaľ je skutočne poctivý od včelára, obsahuje veľa vitamínov, minerálov a ďalších vyše dvesto rôznych telu prospešných látok, ktoré pôsobia antibakteriálne. Jedna lyžica medu pred spaním vám navyše pomôže upokojiť nervy a ľahšie zaspať.

Cibuľa a cesnak

Ďalšie klasické potraviny, ktorých pozitívny dopad na ľudské zdravie poznali už naše prastaré mamy. V cibuli sa nachádza viac než 25 rôznych druhov flavonoidov, ktoré patria medzi silné antioxidanty.

cesnak imunita

Cesnak obsahuje okrem iného chemickú látku alicín, ktorá je silným antibiotikom, antimikotikom a antivirotikom. Odporúča sa konzumovať ho v surovom stave. Komu vadí jeho ostrá chuť, môže siahnuť po cesnakovom oleji v tabletkách.

Zázvor

Zázvor, známy ako Ďumbier lekársky taktiež netreba bližšie predstavovať. Má výrazné antioxidačné vlastnosti, podporuje imunitný systém a udržuje v dobrej kondícii horné aj dolné dýchacie cesty. Ideálny je napríklad čaj z nastrúhaného zázvoru s medom, ktorý prehreje až do končekov prstov.

Hliva ústricová a shiitake

Hliva ustricová obsahuje okrem iného Beta glukán, ktorý sa odporúča užívať na posilnenie imunity. Huba shiitake je síce menej známa, no o to viac prospešná pre ľudský organizmus. Ukrýva v sebe antivírusové a antibakteriálne látky, znižuje cholesterol v krvi, zmierňuje migrény, alergie a chronickú únavu.

hriby potraviny

Čaje z liečivých rastlín

Liečivé rastliny môžeme taktiež zaradiť k tradičným prostriedkom na posilnenie imunity. K dispozícii ich máme skutočne nepreberné množstvo. Siahnuť by sme mali najmä po aromatických rastlinách ako je bazalka, pamajorán, yzop, mäta či medovka. Väčšina z nich pôsobí antibakteriálne, antiviroticky alebo ako antioxidant.

Kakao

Kakao obsahuje antioxidant teobromín, ktorý posilňuje imunitný systém. Preto odborníci odporúčajú zaradiť do svojho jedálnička aj túto potravinu. Ideálne je pridávať ju napríklad do jogurtu, mlieka alebo krupice. Pokiaľ ste milovníkom čokolád, môžete siahnuť po čokoláde s vysokým obsahom kakaa.

kakao jedalnicek


Pozor na potraviny, ktoré oslabujú imunitu

Potraviny môžu slúžiť ako motor nášho imunitného systému. Rovnako ho však môžu výrazne poškodiť. Negatívne na našu imunitu vplýva napríklad nadmerná konzumácia cukru. K ďalším potravinám ohrozujúcim imunitný systém patria napríklad sýtené nápoje, sladené nápoje, alkohol či spracované jedlá.

Správna strava tvorí základ nášho imunitného systému. Na záver však treba dodať, že k ďalším pilierom zdravia, je aj kvalitný spánok. Ten by mal trvať aspoň sedem až osem hodín, preto dnes večer vypnite televíziu alebo odložte mobilný telefón z rúk skôr a vyspite sa do sýtosti.

Nezabúdajte tiež na dostatočný pohyb. Minimálne trikrát za týždeň sa treba ideálne venovať nejakému športu alebo sa prejsť po vonku. Prechádza či športovanie vám pomôžu zrelaxovať a tak sa vyhnete aj jesennej únave.

Reklamný článok
Foto: pixabay.com

ZDIEĽAJTE NÁS