jablkaMáte stromy ovešané množstvom jabĺk a neviete čo s nimi? Jablká sú veľmi zdravé ovocie a bola by škoda, keby vyšli nazmar. Poradíme vám niekoľko receptov, ako si ich spracovať na neskôr.

Sú roky, keď sa v sadoch a na záhradách urodí viac jabĺk ako inokedy. Je jasné, že ich nedokážete zjesť všetky naraz, no taktiež nechcete, aby vyšli navnivoč.

Jablká môžete spracovať na mnoho spôsobov. Pokiaľ nemáte vhodnú pivnicu, odporúčame radšej spracovanie tepelnou úpravou. Vyskúšajte niektorý z našich tipov!

Klasika: Zavárané jablká - strúhané

Jablká poumývajte, môžete ošúpať ale nemusíte, nastrúhajte na hrubšom strúhadle a natlačte do pripravených pohárov. Ak chcete môžete ich aj osladiť ale najčastejšie sa zavárajú bez pridania cukru prípadne dáme štipku soli. Takto pripravené sterilizujeme cca 5 minút. Pozor nezalievame vodou. Využijete ich do štrúdle či ako plnku do koláča.

Jablkový kompót

Očistené a nakrájané jablká naukladáme do pohárov, do ktorých sme vložili plátok citróna a klinčeky. Jablká zalejeme horúcim prevareným nálevom a sterilizujeme 20 min./ 85 st. ( nálev z 1l vody a 300 g cukru vyjde do 4 ks 7 dl pohárov )

Jablková šťava

1 liter jablkovej šťavy, 100g kryštálového cukru, 10 g kyseliny citrónovej.
Očistené jablká zbavíme jadrovníka, umyjeme a postrúhame. Vytlačíme z nich šťavu (ak máme odšťavovač tak ho použijeme) premiešame ju s cukrom, rýchlo povaríme cca päť minút, pridáme kyselinu citrónovú. Horúcu šťavu nalejeme do čistých fliaš, ktoré uzavrieme, zabalíme do deky a necháme vychladnúť.
V niektorých obciach a mestách počas sezóny záhradkári ponúkajú aj muštovanie ovocia. AK máte túto možnosť, určite to využite. Je to neskutočne lahodný a zdraviu prospešný nápoj.

jablkova stava

Detská výživa - presnidávka

Asi 4 kg jabĺk očistíme, ošúpeme a zbavíme jadrovníka. Nakrájané na menšie kúsky dáme spolu s 1,5 l vody, cukrom podľa chuti, prípadne vanilkovým alebo škoricovým cukrom podusiť na mierny oheň. Keď sú jablká rozvarené, rozmixujeme ich. Ak máte chuť na iné príchute, stačí keď do nich vmiešate napríklad slivky, broskyne, marhule či jahody. Ešte horúce naplníme do umytých malých pohárov a uzavrieme. Dáme ich na 30 minút sterilizovať do hrnca s vodou pri teplote 80 °C.

Sušené jablká

Milujem sušené jablká :-) tých nemám nikdy dosť. Jablká nakrájajte na plátky na hrúbku asi 0,5 – 0,7 milimetra. Najlepšie je to sušiť v sušičke, ak nemáte doma sušičku na ovocie, môžete využiť teplovzdušnú rúru. Pozor, vtedy treba jablká pravidelne obracať. Najviac mi chutili tie, čo boli sušené na peci, ale to si asi nemôže dovoliť každý.

susene jablka

Pripravte si jablkový ocot

Na jablkový ocot potrebujete 1 kg jabĺk, vhodnejšie sú kyselkavejšie odrody. Jablká dôkladne umyte a nastrúhajte alebo nadrobno nakrájajte. Nasypte do dostatočne veľkej nádoby a zalejte 1 litrom vopred prevarenej vychladnutej vody. Môžete, ale nemusíte pridať asi 3 čajové lyžičky cukru. Nádobu zakryte gázou a previažte. Nádobu položte na tienisté miesto a každý deň obsah premiešajte. Jablká musia byť stále zakryté vodou. Kým sa pri premiešaní uvoľňujú bublinky, respektíve sa na povrchu spraví pena, jablká kvasia. Približne do mesiaca záleží aj od teploty v miestnosti, by malo kvasenie skončiť. Vtedy treba ocot precediť cez gázu do čistej fľaše. Uchovávajte ho v chlade a tme.

Autor: redakcia
foto: pixabay.com

ZDIEĽAJTE NÁS