Prírodná medicína

Je jar, čas kvitnutia púpavy a to je ideálny čas na prípravu zdravého sirupu alebo medu z tejto zdraviu prospešnej rastlinky. Sirup je redšia verzia medu, ingrediencie a postup je totožný. Kvety treba nazberať ráno. Niekto ich umýva a niekto nie. Túto voľbu necháme na vás.

V súčasnosti máme v obchodoch na výber z nekonečného množstva semien a orechov. Veľa ľudí však vôbec nepozná, aké sú tieto suroviny prospešné pre naše zdravie. Okrem toho, že zaženú hlad a dobre chutia, dodávajú organizmu energiu a sú výborným liekom na rôzne ochorenia.

V prírodnej amazonskej medicíne má tento strom svoje miesto ako liečiteľ viacerých zdravotných neduhov už po tisícročia.

Graviola je stále zelený strom dorastajúci do výšky 5 až 6 metrov s veľkými tmavo zelenými, hladkými a lesklými listami.

Vyskytuje sa oblastiach Strednej a Južnej Ameriky, v Mexiku, na Kube, v Kolumbii, Brazílii, Peru, Paname, Kamerune, Malajzii ...

Sychravé a chladné počasie zvyčajne so sebou prináša kašeľ, nádchu, sťažené dýchanie a nie je výnimkou ani zápal priedušiek. Ak ste sa rozhodli tieto problémy riešiť prírodnou formou, odporúčame vám prastarý odskúšaný recept starých materí.

Mnoho žien pozná priaznivé účinky medu a prírodných produktov na vlastnej koži, a pleti. Prinášame vám jednoduchý recept z bežne dostupných surovín. Vďaka tomuto elixíru sa budete cítiť oveľa zdravšie a budete mať viac energie. Ocení to aj vaša pleť, ktorá bude pohľad vyzerať mladšie a sviežejšie.  

Plody sa zberajú začiatkom jesene v auguste až v septembri, tak to je najvyšší čas vybrať sa na zimné zásoby tohto úžasného plodu.

Zrelé bobule sú vtedy sú vtedy, keď majú fialové stopky.

Kvety a plody bazy čiernej patria medzi najobľúbenejšie liečivé byliny v rôznych kútoch sveta.
Rastie v záhradách, parkoch, na okrajoch lúk a lesov, na opustených miestach, a tiež na rúbaniskách.

Jeseň je čas dozrievania plodov a zároveň aj ich zberu.

Máte najvyšší čas zaistiť si zásobu plodov černíc na zimu. Preto neváhajte, zoberte košík a využite príjemné počasie na zber tohto jedinečného lesného ovocia.

Či si ich odložíte do zásoby zmrazené, sušené, zavárané ako kompót, prípadne navaríte chutný džem alebo sirup, je to úplne jedno. Úpravou sa zníži len množstvo vitamínu C, ale vysoký podiel zdraviu prospešných látok a farbív ostáva nezmenený.

Koniec jari a začiatok leta je charakteristický kvitnutím zberom kvetov bazy čiernej. U nás je pomerne rozšírená, najmä v lesoch a hájoch, ale stretneme sa s ňou aj v okolí sídlisk, rôznych ruín a na okrajoch ciest od nížin až po horské pásmo.

Orech kvitne v máji, oveľa skôr ako vypučia listy. 

Začiatkom júna sa zberajú čerstvé listy, zelené mladé oriešky, kým sa dajú ľahko prepichnúť a zelené tobolky krátko pred dozretím, skôr ako zhnednú.

Tieto cukríky si určite v zime, ale aj v sychravom počasí no predovšetkým u detí nájdu veľké uplatnenie. Veď namiesto šálky s čajíkom dostanú cukrík a ten je naozaj liečivý. Sú výborné pri nachladnutí a proti kašľu.

Možno ste si všimli, že všade na okolí kvitnú ničím nezameniteľné voňavé kríky bazy čiernej.
Teraz je to správne obdobie k jej zberu.

Nezabúdajte, kvety zberajte nepoškodené, nenapadnuté hmyzom a podľa možnosti z čistého prostredia, nie z okolia hlavných ciest.

Odporúčame