Očistu alebo detoxikáciu tela potrebujeme všetci, nie len ľudia so zdravotnými problémami. Treba využiť silu prírody a pomôcť organizmu či už pri liečení rôznych ochorení, alebo preventívne proti všetkým neduhom, ktoré číhajú na svoju príležitosť.  

Predpokladáme, že ste sa už „naštartovali“ a svoje zlozvyky ako je mlsanie a ležanie pred televízorom s misou čipsov, slaných orieškov, keksíkov alebo iných mlstnôtiek ste nahradili jarnou zeleninkou (jarný šalát, reďkovka, cibuľka, kaleráb...)  a namiesto cigarety ste chytili do rúk napr. bicykel a rozhýbali sa na čerstvom vzduchu pod jarným slniečkom za sprievodu štebotajúcich vtáčikov.

Jarný detoxikačný čaj je najlepší z čerstvo nazbieraných byliniek a je účinnejší ale aj chuťovo omnoho lepší ako zo sušených rastliniek. 

jarny bylinkovy caj

Čo si natrháme?

Skoro všade prítomnú žihľavu, ktorá je výborná nielen na očistu krvi od toxínov, ale zároveň má silu posilňovať obranyschopnosť organizmu. Obsahuje veľa antioxidantov, minerálov a chlorofylu. Na 2 dcl čaju dávame lyžicu vňate, ktorú zalejeme vriacou vodou a necháme vylúhovať 15 minút. 

zihlava dvojdomaJarná žihľavová kúra pozostáva z pitia jednej šálky čaju na lačno z čerstvých lístočkov žihľavy. Pôsobí ako diuretikum, odplavuje z organizmu usadené škodlivé látky (toxíny), okrem toho podporuje trávenie, priaznivo pôsobí na vylučovanie žalúdočných štiav, podporuje činnosť žlčníka a pankreasu. 
Čaj môžeme piť max. 2 týždne, potom si treba dať 1 - 2 týždne prestávku a potom môžeme pokračovať . Táto očistná kúra nesmie trvať viac ako šesť týždňov. 

Žihľava je výborná aj pri anémii. Celkovo zlepšuje krvotvorbu a kvalitu krvi, pôsobí na tvorbu červených krviniek a viazanie kyslíka na krv. 

Tip na článok: Za zdravím po jarnej lúke

Pri anémii sa odporúča zápar z čerstvej žihľavy

50 g žihľavy zalejte 1 litrom vriacej vody a lúhujte 15 minút. Pijú sa 3 až 4 šálky denne.Na detoxikáciu môžete použiť aj šťavu z čerstvých lístkov žihľavy. Vyznačuje sa podstatne silnejším účinkom ako zápar alebo čaj. Jej príprava je veľmi jednochudá. Očistené žihľavové lístky alebo zvršky (5 - 8 cm) odšťavíme alebo rozmixujeme. 
Šťavu riedime vodou 1:1. Takto pripravenú pijeme po 1dl ráno a na obed.
Neriedená šťava sa používa pri chronických ochoreniach kože (ekzémy, vredy, akné). Postihnuté miesta natierajte. Účinky žihľavy zvláčnia a upokoja pokožku. Taktiež šťavu môžete použiť pri nadmernom vypadávaní vlasov. Odporúča sa vtierať ju do vlasovej pokožky 2 - 3x do týždňa.
Mladá čerstvá žihľava sa v kuchyni používa na prípravu „špenátu“, recept a postup je totožný s prípravou špenátu.  

Prečítajte si aj : Púpavový likér

Púpava lekárska

Púpava lekárska, tiež  všade prítomná bylinka. Rastie ako burina, no napriek tomu je celá rastlinka (koreň, listy, stonka, kvet) liečivá. Má neuveriteľnú liečivú silu. Čaj z nej čistí nie len krv ale aj obličky, zároveň podporuje trávenie, funkciu pečene a žlčníka, je vhodná ako podporný prostriedok pri liečení anémii.
Obsahuje vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B, z minerálov je to najmä draslík a vápnik. 
Čaj z nej pripravujeme klasickým spôsobom.
Čerstvé lístky púpavy sú vhodné do rôznych jarných šalátov (chuťovo pripomína šalát rukola), ich priamou konzumáciou znásobujete liečivý účinok. Každá liečivá rastlina obsahuje zdraviu prospešné látky, ale pri dlhodobom užívaní môže spôsobiť zdravotný problém, preto treba bylinky na čaj striedať a kombinovať.