orechy na orechovicuDomácu orechovicu či orechový likér obľubuje mnoho ľudí, preto sme sa rozhodli ju tento rok vyskúšať aj my. Keďže mrazy nezničili úrodu a orechov bude dosť, mohli sme si dovoliť vyskúšať tento recept na orechový likér. Dôležité je vystihnúť správny čas zberu mladých, ešte nezrelých orechov.

Orechy by mali byť zelené dôležité je, aby sa stále dali prekrojiť nožom, pretože škrupinka ešte nie je dostatočne tvrdá. Hovorí sa, že najlepšie sú tie pozbierané na Svätého Jána, ale samozrejme záleží najmä od počasia. Môže to byť s rozdielom +- dva týždne.

Recept, ktorý tu popisujem si môžete upraviť podľa vlastnej chute. Destilát, ktorý použijete by mal mať aspoň 40 % alkoholu, ideálne neutrálnej chuti.

Recept na domácu orechovicu

Suroviny ( rozpočet asi na 1 liter ):

  • 20 až 24 vlašských orechov trhaných v júny (aby sa dali ľahko nakrájať),
  • 1 – 1 1/2 l vodky alebo iného destilátu ( vodka, vínovica alebo zmes 1 : 1 vodky a 60 % potravinárskeho liehu – dostanete v lekárni ),
  • 3-4 klinčeky,
  • malý kúsok škorice,
  • 300-500 g krupicového cukru (alebo podľa chuti, výborný je aj med),
  • môžete dať aj pomarančovú kôru či prekrojený citrón.

Postup:

Orechy dobre umyjeme, ak sú viac znečistené môžeme ich na chvíľu namočiť a potom umyť. Orechy osušíme a pokrájame buď na kolieska alebo štvrtinky. Pri krájaní a prácou so zelenými orechmi, odporúčam používať rukavice, inak budete mať ruky hnedé a je ich problém umyť.
Na nakladanie je vhodný veľký 4L zavárací pohár, kde orechy postupne navrstvíme. Pridáme klinčeky, škoricu a nakoniec zalejeme ich 1 litrom alkoholu. Zakryjeme a necháme 6 týždňov lúhovať, najlepšie na slnečnom mieste môžete aj na okne.
Občas je dobré fľašu s obsahom premiešať.

Po 6 týždňoch lúhovania, orechovicu preceďte cez jemné plátno alebo sitko. Orechovicu nalejte do čistého skleneného pohára, pridajte med alebo cukor rozpustený v čo najmenšom množstve vody a dobre premiešajte. Pohár s orechovicou opäť položte na slnečné miesto na ďalšie cca dva až štyri týždne. Med alebo cukor sa bude postupne rozpúšťať. Občasným premiešaním dosiahneme lepšie rozpúšťanie.

orechovica


Zhruba po 10 týždňoch lúhovania máme orechovicu pripravenú a môžeme ju preliať do čistých pripravených fliaš a spraviť prvú degustáciu :-)

Tip:
Ocedené orechy môžete zmiešať s trochou medu a alkoholu a môžete ich zjesť. Alebo použiť ich do náplne napríklad jablkového koláča či štrúdle.



Zdroj foto : pixabay.com