baza cierna V bazových bobuľkách je veľké množstvo vitamínu C, B, flavonoidy, ovocné kyseliny a to najmä kyselina jablčná, citrónová, askorbová, éterické oleje, farbivo atokyán, ktorý pôsobí ako antioxidant, čiže chráni bunkové membrány pred pôsobením voľných radikálov, triesloviny, pektín a iné látky.

 

Aj tento likér má rovnaké liečivé účinky ako iné prípravky, ktoré sú robené priamo ako liečivo. Varením sa stráca iba určitá časť vitamínu C, ale iné látky ostávajú nezmenené a sú účinné.

 

 

cernicovy liker

Na likér potrebujete:

  • 2 litre očistených bazových plodov
  • 1 liter vody
  • 1 kg kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 5 lyžíc silnej čiernej kávy
  • 1/2 litra umu (rumu)

Bazu varte s vodou 15 min. Potom ju sceďte cez husté sitko a plody trochu poroztláčajte, nepasírujete.
Do vzniknutej šťavy pridajte cukor a opäť chvíľu povarte. Opäť pridávate vanilkový cukor a zasa varíte 3 - 5 minút, pridajte uvarenú čiernu kávu a zasa nechajte prejsť varom. Uvarený sirup odstavte a nechajte vychladnúť.
Do vychladnutého vlejte rum, premiešajte a prelejte do pripravených fliaš.

 

 

Pozor

Plody sa nesmú konzumovať surové, rovnako tak aj všetky zelené časti rastliny obsahujú jedovaté kyanogénne glykozidy.

Prejavom otravy sú hnačky a bolesti hlavy.

Postačuje, aby bobuľky prešli varom a sú bezpečné a zdraviu prospešné.

baza cierna_nezrele_plody

Martull