Stále rozprávame o zdravej, alebo zdravšej výžive a stravovaní. Konzumujeme rôzne ovocie, zeleninu či už jednodruhové alebo formou šalátov alebo smoothie.
Niekedy si pripravíme ovocný alebo zeleninový šalátik ako hlavné jedlo, alebo častejšie v kombinácii s kuracím mäsom.
Čo tak sa obzrieť po klasike. Nemôžeme tvrdiť, že to čo je staršie musí byť aj horšie. V tomto prípade si dovolíme tvrdiť, že takto pripravené hovädzie, bravčové mäso prípadne z diviny je nielen chutné, ale aj po výživovej stránke úplne v poriadku.
Čo potrebujeme:
- 1 kg hovädzieho mäsa najideálnejšia je sviečková, ale môžeme zvoliť aj alternatívu iný kúsok, v našom prípade sme zvolili klasické bravčové kare bez kosti
- ak pripravujete divinu, tak pridajte 5 - 7 borievkových rozdrvených guliek
- smotana najmenej 30% tuku (netreba jej veľa, len na dochutenie)
- 200 g mrkvy
- 200 g cibule
- 250 g petržlenu
- 300 g zeleru
- 6 ks bobkového listu
- 10 guliek čierneho korenia
- 6 guliek nového korenia
- 2,50 – 3 dl hovädzieho vývaru, prípadne masoxová kocka
- maslo
- olej
- ocot
- soľ
Mäso v celku očistíme, umyjeme, osušíme a ponatierame celé octom a rozpusteným maslom. Vložíme ho do vyššieho pekáča, okoreníme pripraveným rozdrveným čiernym korením, posypeme guľkami nového korenie a obložíme bobkovým listom. Očistenú zeleninu nakrájame na malé kocky, vložíme do pekáča k mäsu. Prikryjeme a odložíme na 2 až 3 dni do chladničky odpočívať. Raz denne mäsko otočte a vráťte do chladničky.
Po 2 - 3 dňoch mäso vyberieme, očistíme od zeleniny, osolíme a z prudká opečieme na panvici na troške oleja zo všetkých strán, aby sa mäso zatiahlo. Vložíme ho naspäť do pekáča k zelenine zalejeme výpekom z panvice a podlejeme vývarom na výšku asi 2 cm. Pečieme v rúre pri 200°C zhruba 1,5 hodinu (dobu pečenia si upravíme podľa mäsa).
Keď je mäso hotové, vyberieme ho na tanier a necháme vychladnúť (lepšie sa krája). Zeleninu preložíme do hrnca, rozmixujeme ponorným mixérom a podľa potreby rozriedime vývarom, pridáme smotanu a prevaríme. Pre zjemnenie chuti môžeme ešte pridať kúsok masla. Áno ako príloha sa tu pýta knedľa, to je stará dobrá klasika, ale nič zlého nespravíte ak si pripravíte o niečo zdravšiu verziu v podobe špenátových halušiek so špaldovou múkou.
Netreba zabúdať vždy všetko s mierou a ono to neublíži.