svieckova zeleninaStále rozprávame o zdravej, alebo zdravšej výžive a stravovaní. Konzumujeme rôzne ovocie, zeleninu či už jednodruhové alebo formou šalátov alebo smoothie.

Niekedy si pripravíme ovocný alebo zeleninový šalátik ako hlavné jedlo, alebo častejšie v kombinácii s kuracím mäsom.
Čo tak sa obzrieť po klasike. Nemôžeme tvrdiť, že to čo je staršie musí byť aj horšie. V tomto prípade si dovolíme tvrdiť, že takto pripravené hovädzie, bravčové mäso prípadne z diviny je nielen chutné, ale aj po výživovej stránke úplne v poriadku. 

 

Čo potrebujeme: 

  • 1 kg hovädzieho mäsa najideálnejšia je sviečková, ale môžeme zvoliť aj alternatívu iný kúsok, v našom prípade sme zvolili klasické bravčové kare bez kosti
  • ak pripravujete divinu, tak pridajte 5 - 7 borievkových rozdrvených guliek
  • smotana najmenej 30% tuku (netreba jej veľa, len na dochutenie)
  •  200 g mrkvy
  •  200 g cibule
  •  250 g petržlenu
  • 300 g zeleru
  • 6 ks bobkového listu
  • 10 guliek čierneho korenia
  • 6 guliek nového korenia
  • 2,50 – 3 dl hovädzieho vývaru, prípadne masoxová kocka
  • maslo
  • olej
  • ocot
  • soľ

 

Mäso v celku očistíme, umyjeme, osušíme a ponatierame celé octom a rozpusteným maslom. Vložíme ho do vyššieho pekáča, okoreníme pripraveným rozdrveným čiernym korením, posypeme guľkami nového korenie a obložíme bobkovým listom. Očistenú zeleninu nakrájame na malé kocky, vložíme do pekáča k mäsu. Prikryjeme a odložíme na 2 až 3 dni do chladničky odpočívať. Raz denne mäsko otočte a vráťte do chladničky.

Po 2 - 3 dňoch mäso vyberieme, očistíme od zeleniny, osolíme a z prudká opečieme na panvici na troške oleja zo všetkých strán, aby sa mäso zatiahlo. Vložíme ho naspäť do pekáča k zelenine zalejeme výpekom z panvice a podlejeme vývarom na výšku asi 2 cm. Pečieme v rúre pri 200°C zhruba 1,5 hodinu (dobu pečenia si upravíme podľa mäsa).

Keď je mäso hotové, vyberieme ho na tanier a necháme vychladnúť (lepšie sa krája). Zeleninu preložíme do hrnca, rozmixujeme ponorným mixérom a podľa potreby rozriedime vývarom, pridáme smotanu a prevaríme. Pre zjemnenie chuti môžeme ešte pridať kúsok masla. Áno ako príloha sa tu pýta knedľa, to je stará dobrá klasika, ale nič zlého nespravíte ak si pripravíte o niečo zdravšiu verziu v podobe špenátových halušiek so špaldovou múkou. 

Netreba zabúdať vždy všetko s mierou a ono to neublíži.

ZDIEĽAJTE NÁS

Odporúčame