cernicovy liker domaci mZ černíc sa dá pripraviť celý rad dobrôt. Máme tu pre vás jeden tip, ako ich skvele využiť.
Je to recept na jeden z rady skvelých likérov, na ktoré môžeme využiť drobné záhradné alebo lesné ovocie.

 

Tento rok bol bohatý na slnečné lúče preto aj černice mali skvelú sladučkú chuť. Nedalo mi to spávať a tak sme nazberali nielen na skvelý ovocný pohár či na ovocnú tortu ale i na likér. Tento jednoduchý nápoj sa oplatí mať v zásobe najmä na jeseň a v období chrípok. Počas chladných večerov určite oceníte skvelú chuť tohto likéru.

 

Černicový likér :

cernica

Do veľkého pohára nasypeme cca:

  • 1,5 - 2 litre litre černíc
  • 1kg cukru
  • 2l alkoholu (ja som použila rum v kombinácií s vodkou. Môžete použiť aj domácu pálenku, závisí od toho čo máte dostupné)
  • škoricu

 

Recept a postup používam rovnaký ako pri čučoriedkovom likéry.

Do fľaše nasypeme umyté a dobre okvapkané černice, zasypeme cukrom a zalejeme alkoholom. Fľašu dobre uzatvoríme a cukor v nej riadne premiešame, aby sa rozpustil. Fľašu umiestnite na tmavé miesto aspoň na 5-6 týždňov (môžeme aj viac), pričom z času na čas nádobu premiešame. 

Likér precedím a nalejem do pripravených fliaš. Ostatné plody použijem do pečenia.

 

Katka

Foto: vlastný zdroj