Mnohé z nás z času na čas "prepadá mlsná". Ako a čo si zamlsať, aby sa to nepodpísalo na postave?
No predsa riešením je aj tzv. Kinder mliečny rez, ktorý nie je "nadupaný" tukom a zbytočným cukrom a predsa je po chuťovej stránke výborný.
Predstavíme vám dve verzie tohto lákavého a v podstate aj zdravého rezu.
Prvá verzia je o niečo chutnejšia ale zároveň aj kaloricky bohatšia
Čo potrebujete
na cesto:
- 6 ks vajce
- 8 PL cukru
- 2 PL oleja
- 4 PL vody
- 10 PL polohrubej múky
- 4 PL kakaa
- 1 ČL prášku do pečiva (príp. sódy bikarbóny)
na plnku:
- 500 g jemného tvarohu (vedierko z Lídlu)
- 300 ml kyslej smotany
- 1 vanilínový cukor
- 4 PL práškového cukru
Žĺtky s cukrom vymiešajte do peny, pridajte olej a vodu, primiešajte múku s práškom do pečiva a kakao. Nakoniec do cesta opatrne vmiešajte tuhý sneh z bielkov.
Cesto si rozdeľte na dva plytké plechy vystlaným papierom na pečenie, pečte pri teplote 180°C cca 15 minút. Po upečení papier s cestom na chvíľku preložte na vlhkú utierku, papier z upečeného plátu ide lepšie odstrániť.
Plnku pripravíte postupným zmiešaním všetkých uvedených ingrediencií. Na vychladnutý upečený plát natrite plnku a prikryte druhým plátom.
Aspoň dve hodiny nechajte stuhnúť v chladničke.
Druhá verzia je naozaj podstatne chudobnejšia nie len na kalórie, ale aj na suroviny. Túto verziu preferujú najmä ľudia, ktorí sa snažia znížiť svoju telesnú hmotnosť a neodolajú "koláčiku", alebo aj tí ktorí majú rôzne intolerancie na potraviny. Je to v podstate zdravá verzia koláčika.
Potrebujete
na cesto:
- 4 vajcia
- 4 PL kakaa (lepšie je holandské)
- 1 PL škrobovej múčky (môže, ale nemusí byť)
- 1 - 2 PL medu
na plnku:
- 500 g jemného tvarohu (vedierko z Lídlu)
- 1 - 2 PL medu
- na dochutenie vanilka zo struku, príp. pár kvapiek citrónovej šťavy (nie je podmienkou)
Žĺtky s medom vymiešajte do peny, pridajte kakao a škrobovú múčku, nakoniec vmiešajte vyšľahaný sneh z bielkov. Hmotu vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte pri 180°C cca 15 min.
Po upečení odstráňte papier. Plát prekrojte na polovicu. Na jednu časť naneste plnku tj vymiešaný tvaroh s medom a prikryte druhou častou plátu.
Nechajte v chladničke stuhnúť a môžete krájať a podávať.
Rebecca