spaldovy chliebŠpalda je omnoho viac prospešná ľudskému zdraviu ako iné bežne používané obilniny a to vďaka vysokému a širšiemu spektru živín. Nespôsobuje intoleranciu či alergiu u ľudí citlivých na pšenicu

, pre zmenu však obsahuje glutén, ktorý nie je vhodný ani pre celiatikov. Nájdu sa jednotlivci, ktorí ju bez problémov tolerujú, to môže byť spôsobené tým, že glutén v špalde má iné zloženie ako glutén v pšenici.

 

Čo potrebujete:

  • 450 g múka špaldovej celozrnnej hladkej múky
  • 1 čajovú lyžičku soli
  • 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny
  • 500 ml bieleho neochuteného jogurtu

Môžete, ale nemusíte do cesta pridať ľanové semienka, slnečnicové alebo tekvicové, posypať ovsenými vločkami ap.


Všetky ingrediencie spolu zmiešajte, vymiešajte a vytvarujte do tvaru chlebového bochníka. Na plech si prestrite papier na pečenie a bochník preložte.

Pečte pri teplote 190°C cca 50 minút. Chlieb nechajte vychladnúť až potom krájajte.

 

Martull