Špalda je omnoho viac prospešná ľudskému zdraviu ako iné bežne používané obilniny a to vďaka vysokému a širšiemu spektru živín. Nespôsobuje intoleranciu či alergiu u ľudí citlivých na pšenicu
, pre zmenu však obsahuje glutén, ktorý nie je vhodný ani pre celiatikov. Nájdu sa jednotlivci, ktorí ju bez problémov tolerujú, to môže byť spôsobené tým, že glutén v špalde má iné zloženie ako glutén v pšenici.
Čo potrebujete:
- 450 g múka špaldovej celozrnnej hladkej múky
- 1 čajovú lyžičku soli
- 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny
- 500 ml bieleho neochuteného jogurtu
Môžete, ale nemusíte do cesta pridať ľanové semienka, slnečnicové alebo tekvicové, posypať ovsenými vločkami ap.
Všetky ingrediencie spolu zmiešajte, vymiešajte a vytvarujte do tvaru chlebového bochníka. Na plech si prestrite papier na pečenie a bochník preložte.
Pečte pri teplote 190°C cca 50 minút. Chlieb nechajte vychladnúť až potom krájajte.
Martull