umyvanie zeleninyUž ako deťom nám rodičia vždy hovorili, aby sme si nezabudli umyť ovocie pred jedlom. Mala by to byť od každého z nás úplná samozrejmosť. Ale viete kedy je ovocie naozaj správne umyte?

Stačí ovocie a zeleninu opláchnuť len prúdom vody alebo ho treba riadne vydrhnúť?

Na čo treba myslieť pri umývaní surového ovocia a zeleniny.

Umývanie pod prúdom tečúcej vody je asi najúčinnejší spôsob, ako zbaviť ovocie a zeleninu od nečistôt a rôznych patogénov. Ideálne je pridať aj trocha mechanického čistenia povrchu. Veľmi záleží od samotného povrchu umývaného ovocia. Čím pórovitejší je povrch, tým viac námahy treba vyvinúť. Ak to povrch dovolí, použite aj kartáčik či hubku na zeleninu.
Horšie je to s umývaním drobného, bobuľového ovocia. Aj s tým si poradíte. Také hrozno či iné bobuľové ovocie treba poriadne prepláchnuť pod tečúcou vodou napríklad v sitku. Prúdom vody poriadne popreplachujte pokiaľ možné všetky strany ovocia.

A ako je to s citrusovými plodmi?

Bežne tieto plody netreba umývať. Majú totiž hrubú kôru, ktorú bežne nekonzumujeme. Ak však dávate toto ovocie deťom, ktoré si ho sami šúpu, doporučujeme ho taktiež umyť a zbaviť sa tak aspoň časti chemického postreku, ktorým sú tieto plody ošetrené.

Šalát, brokolicu treba rozobrať na menšie časti a taktiež ich prepláchnuť v studenej vode. Nespoliehajte sa na to, že, keď šalát opláchnete z vonkajšej strany je to v poriadku. Verte, že medzi listami nájdete potom rôzne prekvapenia a občas môžu aj odkráčať.

Vyhýbajte sa umývaniu potravín ponáraním do vody. V skutočnosti môžete takto napomôcť šíreniu baktériám. Neodporúčame používať ani žiadnu inú chémiu či čistiace prípravky. Tečúca voda je najbezpečnejší a najlepší spôsob, ako bezpečne zbaviť ovocie a zeleninu od všetkých nečistôt.

Odporúčame