sladkostiKeď sa povie slovo závislosť, najčastejšie evokuje spojitosť s alkoholom, cigaretami, drogami. Až následne prichádzajú na um výdobytky techniky ako smartfón, tablet, televízor, auto. Ale je tu ešte niečo iné. Sacharidy. Drvivá väčšina ľudí ich konzumuje každý deň. Patríš k nim? Si ich otrokom?

Ak áno, tak tento článok je práve pre teba. Prečo? Lebo zvýšená resp. nadbytočná konzumácia sacharidov hrá v tvoj neprospech. 


KEĎ SPOVEĎ, TAK PRAVDIVÁ

Ako vyzerá taký tvoj obyčajný pracovný deň v rámci stravovania? Niekedy si dáš ráno doma džús, smoothie alebo misku ovocia, inokedy si po ceste do práce kúpiš sladké či pizzové pečivo a k nemu v kancelárii uvaríš kávu, niekedy s cukrom, inokedy s mliekom a občas aj, aj. Obed jedávaš v reštaurácii a keďže času je málo, tak obedové menu to istí. Po návrate do kancelárie šmátraš v zásuvke a hľadáš niečo sladké. Na večeru už tak poskromnejšie, stačí ti chlebík, rožok, párky, šunka, syr, vajcia, a možno občas doma nájdeš aj nejakú zeleninu. Keď sa ti chce a máš čas, uvaríš si cestoviny. K telke alebo vonku so známymi trošku vínka, trošku pivka. Spávať chodíš neskoro, tak deň občas zaklincuješ druhou večerou. Ale tá druhá večera nie je vždy. Vlastne ... viac je, ako nie je. Keksy, čipsy, čokoládky, tie sú vždy v skrinke ako železná rezerva. Veď raz sa určite hodia.

ČO NA TO HOVORÍ ON?

ON, bude v tomto prípade tvoj organizmus. Pravda je taká, že ON od teba očakáva živiny, lepšie povedané nevyhnutné živiny. ON ťa v prvom rade prosí o správne bielkoviny, správne sacharidy a správne tuky. A má ešte jednu požiadavku, takú nadstavbovú. Miluje vodu.

ON nemá záujem o cukor z priemyselne spracovaných potravín! Samozrejme, že sacharidy potrebuje, ale pre neho vo vyhovujúcej prírodnej forme zeleniny, ovocia a prospešných potravín. Teší sa na sacharidy s nízkym glykemickým indexom, s nízkou glykemickou záťažou. Také sacharidy, z ktorých cukor v krvi nevystúpi ani rýchlo, ani vysoko. Takže nevyvolávajú rýchlo opätovný hlad. Cukor zo sacharidov sa má v krvi uvoľňovať pomaly a vystúpiť len do primeranej výšky.

Telo potrebuje vhodné sacharidy. Ak neprijmeš denne ich potrebné množstvo, organizmus páli tvoje bielkoviny priamo z tvojich svalov, a premieňa ich na potrebný cukor. A prečo to robí? Pretože práve cukor je tou rýchlou energiou pre mozog a centrálny nervový systém. Avšak negatívnym efektom pri tomto procese je úbytok tvojej svalovej hmoty.

KOLO KOLO MLYNSKÉ

Ak často jedávaš potraviny s vysokým glykemickým indexom ako napr. chlieb/pečivo, obľúbené pufované chlebíky známe ako polystyrén (ktoré prešli počas spracovania karamelizáciou a ty si to ani neuvedomuješ), pizzu, koláče, keksy, čipsy, pukance, sušené ovocie, zemiakovú kašu, klasickú ryžu, biele cestoviny, fičíš na nápojoch ako džús, cola, akýkoľvek alkohol, prijímaš nadbytok sacharidov. A tak sa ocitáš v začarovanom bludnom kruhu. V akom kruhu? Prečo v kruhu?

inzulin humologKaždodenným alebo nadmerným príjmom sacharidov vymenovaných v predchádzajúcom odstavci tvoj pankreas (podžalúdková žľaza) produkuje veľmi veľa inzulínu do tvojej krvi. Inzulín funguje ako kľúč, alebo ako vrátnik, lebo práve hormón inzulín otvára dvere do každej bunky tvojho tela. Otvorí dvere a pozve cukor do bunky. Pravda je taká, že kým to robí, čiže odstraňuje cukor plávajúci v tvojej krvi, tak v žiadnom prípade nemôže spaľovať tuk v tvojich tukových bunkách. Rozumieš? Nevie robiť dve veci naraz. (Vôbec sa tomu nečuduj. Hormón inzulín je predsa mužského rodu.

Pokiaľ inzulín nadbytok cukru zo zjedených sacharidov pekne usádza do tvojich mäkkých tukových buniek, tvoja svalovina ochabuje. Kondička sa ti zhoršuje, tuky pekne nabobtnávajú. Skrátka, je im u teba príjemne.

Avšak tebe už tak príjemne nie je. Denno denne ťa opantávajú neovládateľné chute na sladké, skoro nepretržite pociťuješ hlad, pretože tvoj mozog hlási nedostatok rýchleho paliva. Chýba mu cukor. A ty to berieš na vedomie. Opäť siahaš po niečom sacharidovom. Cukor pýta ďalší cukor. Kruh sa točí dokola! A ty sa v tom vezieš s ním.

AKO Z TOHO KRUHU VON

A dá sa to vôbec? Samozrejme, že áno. Poradím ti konkrétne, ako sa z toho začarovaného sacharidového kruhu jednoznačne dostaneš. Musíš sa cielene zamerať na prísun potrebných živín, bez ktorých tvoje telo nedokáže fungovať. Nepotrebuješ jedávať všetko, čo tvoje oči vidia, vyberaj si zdravé potraviny, aby si konzumoval to, čo zaručene poskytuje progres zdravia a vitality. Adresuj svoju pozornosť nasledovným potravinám:

  • zdravé tukyzdrave potraviny (repkový a ľanový olej, ghe maslo, tobolky krill oleja s omega 3 mastnými kyselinami),
  • bielkoviny (vajcia, mäso, hydina, ryby, morské plody, syry, tofu, strukoviny, jogurty, mlieko, vyhýbaj sa nízkotučným, odtučneným, light produktom!),
  • orechy a semienka (mandle, vlašské orechy, ľanové a tekvicové semienka, všetky uvedené cez noc namáčaj a až potom konzumuj),
  • zelenina (rôznorodá a menej sladká – nie cvikla, hrášok, kukurica, mrkva),
  • ovocie (menej sladké, vhodné je bobuľovité a každý deň pravidelne jedno kyslasté jablko, zabudni na banán – nemá dostatok vody),
  • vločky (len 100%-tne ražné alebo ovsené),
  • zemiaky (len varené v šupke),
  • ryža (len indiánska),
  • cestoviny (len 100%-tne ražné a majú byť bezvaječné),
  • vláknina (najvhodnejšie je aplikovať ju pravidelne a v malých dávkach do jogurtu či polievky, v deň jej konzumácie musíš cielene zvýšiť príjem vody, inak sa premení v tvojich črevách na gél a spôsobíš si problémy s vyprázdňovaním).

PREČO NEJESŤ NEVHODNÉ SACHARIDY

Tým, že do seba “natlačíš“ sladké a/alebo nutrične prázdne sacharidy, zabezpečíš si nárazovo zvýšený cukor v krvi. Prásk! Riadna pecka pre tvoj organizmus. Práve ON, pán Organizmus, musí túto situáciu okamžite riešiť, musí zabezpečiť opätovné vyrovnanie nadmerného a nezdravého prebytku cukru v tele. Musí znížiť glykémiu (cukor v krvi) do prijateľnej normy. Ako to urobí? Úplne jednoducho!


ČO NASLEDUJE?

Každý nadbytok cukru z tvojej krvi sa ukladá:
a) do pečene ako hormón glykogén (bude využitý sťa palivo pre mozog, nervový systém a červené krvinky),
b) do svalov ako hormón glykogén (vie byť využitý len v rámci bunky),
c) do tukového tkaniva ako forma tuku, známe to triglyceridy (toto ukladanie vedie samozrejme k nadváhe až obezite).

Pre zhrnutie: vždy, keď je hladina cukru v tvojej krvi vyššia než je to povolené, organizmus sám, bez tvojho zásahu, automaticky začne realizovať jej okamžité znižovanie na prípustnú hranicu. Zapojí všetky potrebné chemické procesy z existenčných a zdravotných dôvodov. Musí ťa chrániť pred tebou samým.

REALITA NEPUSTÍ

Zubár si sám zub nevytrhne. Policajt nedá sám sebe pokutu. A človek s nadváhou, obezitou či závislosťou na sacharidoch ťažko bude sám sebe výživovým poradcom. Každý má v sebe moc prevziať kontrolu nad sacharidmi. Ak to nedokážeš sám, zver sa do rúk odborníka na výživu.


Autor článku: Ena Spišáková STRAVA LIEKOM
Metabolic Balance - poradca, Ena Spišáková

ZDIEĽAJTE NÁS