oblicky zdravieAj obličky môžu potrápiť zápaly či infekcie. Veľkú úlohu v ich zdraví zohráva to, ako sa o ne staráme.

Obličky pomáhajú pri odstraňovaní škodlivých látok a regulovaní množstva vody a minerálov v tele. To, že s nimi niečo nie je v poriadku si nanešťastie všimneme až keď prídu bolesti alebo vážnejšie zdravotné problémy. Existujú však spôsoby, ako obličkám pomôcť – treba sa vyvarovať nasledovných vecí:

Veľa soli

Pri zvýšenom príjme soli musia obličky pracovať ešte viac na to, aby nadbytok sodíka odstránili. Pri tom zároveň môžu zadržiavať vodu, čo neraz vedie k zvýšenému krvnému tlaku. Navyše sa môžu objaviť aj bolestivé močové kamene. Veľké množstvo soli býva obyčajne v spracovaných potravinách ako konzervovaných polievkach, salámach, údeninách a samozrejme slaných pochutinách. Snažte sa nepridávať priveľa soli a namiesto nej na dochutenie vyskúšať napr. bylinky.


Veľa cukru a sýtených nápojov

Pri sladení si taktiež treba dávať pozor a nepreháňať to. Ani umelé sladidlá nie sú najlepším riešením, lebo tiež zaťažujú obličky. Môžete do jedla skúsiť pridať med alebo viac ovocia.

oblicky zdravie sladenie


Nedostatok vody aj príliš veľký príjem vody

To, že je pitný režim je dôležitý je každému známe. Pokiaľ nepijeme dosť tak obličky nemôžu účinne odvádzať škodlivé látky z tela a hrozí vznik obličkových kameňov. Ak naopak pijeme priveľa vody tak sú obličky preťažené a jednoducho nestíhajú. Dôležité je preto nájsť tú správnu mieru príjmu vody.


Odkladanie návštevy WC

Obličkám veľmi škodí zadržiavanie moču – vtedy sa zvyšuje tlak v močovom mechúri a môže časom vzniknúť problém s únikom moču. Pri zadržiavaní sa navyše viac množia baktérie a hrozí riziko infekce.


Lieky proti bolesti

Lieky síce uľavia od bolesti, no obličkám spôsobujú veľkú záťaž a ovplyvňujú ich funkciu. Pri občasnom podaní liekov by problémy nemali nastať, keď však ide o dlhodobé a pravidelné užívanie, tak je riziko, že obličky budú trpieť.


Veľa mäsa a mliečnych výrobkov

Strava s veľkým množstvom mäsa sa ťažšie metabolizuje a obličky musia vynaložiť práce na vylučovanie odpadov. Zvyšuje sa aj riziko vzniku obličkových kameňov – mäso obsahuje puríny, ktoré stoja za tvorbou kyseliny močovej. Práve tá je často príčinou vzniku obličkových kameňov. Aj pri zvýšenej konzumácii mliečnych výrobkov hrozia obličkové kamene - takouto stravou sa totiž vylučuje viac vápnika močom.

oblicky zdravie maso


Alkohol a fajčenie

Nikotín spôsobuje usadzovanie nánosov na obličkách, ktoré postupne strácajú svoju schopnosť normálne fungovať. Najmä dlhoroční fajčiari by mali byť na pozore, pretože obličky po čase nemusia túto záťaž zvládať. Rovnaká hrozba platí aj pri nadernej konzumácii alkoholu.

autor. redakcia
foto: pexels.com

ZDIEĽAJTE NÁS